Pandemi döneminde eğitim-öğretim nasıl olacak henüz bir şey net değil.

Özel okullar bu işin en olumlu şekilde nasıl çözümlenmesi konusunda çalışmalar yapıyor, bazı okullarda eğitim-öğretim başlamış durumda.

Ancak devlet okullarında durum biraz farklı.

Üniversitelerin çoğunda uzaktan eğitim yapılması kararlaştırıldı.

İlk ve orta seviyede de haftanın iki günü yüz yüze, diğer günlerde uzaktan eğitim yapılacağı belirtildi.

İyi de internet erişim ağı o kadar yaygın değil ki.

Kırsalda yaşayan öğrenciler büyük sıkıntı çekecek.

 

***

Bu sorun sadece Eskişehir’de değil elbet.

Şehrin her sorunuyla yakından ilgilenen ve çözüm için kafa yoran CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer, bu konudaki eksikliği gözler önüne serdi.

Şehir merkezinde bile çok sayıda öğrencinin bilgisayar ya da tablet olanağından yoksun olduğunu biliyoruz.

Eğitim bu imkanlara sahip olmayan öğrenciler için de sıkıntı.

Bir de telefon dahi çekmeyen yerler var.

 

***

 

Eskişehir'in köylerinde cep telefonu şebekelerinin çekmemesi nedeniyle yurttaşlar telefonla konuşmak için çatılara, tepelere çıkarken, telefon sinyali olmadığı için internete ulaşamayan öğrenciler de online eğitime erişemiyor. Mahalle muhtarları ve yurttaşlar yaşanan duruma isyan ederken, CHP’li Utku Çakırözer, yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesi çağrısında bulundu. Telefon çekmeyen köylerde yurttaşları dinleyen Çakırözer,  "21. Yüzyılda yaşadığımız bu durum içler acısı. İnsanlar telefonla görüşebilmek için, öğrenciler internete erişebilmek için tepelere çıkıyor, sinyal arıyor. Çatılardan telefon sinyali aranan köylerde online eğitime erişim nasıl olacak?

Eğitimde fırsat eşitliği nasıl sağlanacak?

Yavrularımızın salgın döneminde eğitim sisteminden eşit biçimde faydalanabilmesi için her şeyden önce telefon, internet altyapısının en ücra köylere devlet tarafından götürülmesi şarttır” dedi.

 

***

Bu durum karşısında çok sayıda öğrenci mağdur durumda.

Bir karar alınıyor ama bunan arkası hiç düşünülmüyor.

Sanki ülkenin her yerinde internet erişimine kolayca ulaşılabiliyor da böyle kararlar alınıyor.

Telefon şebekelerinin çekmediği mahallelerden İskankuyu Mahallesi Muhtarı Selim Dizili,"Öğrenciler 20 kilometre aşağıya inerek program yüklüyorlar ve derslerine o şekilde çalışıyor. Çok büyük bir sıkıntımız var” diyor.

Bir başka mahalle olan Dumluca Muhtarı Hasan Hüseyin Demir ise, “Bize yakın 6 köyümüzde telefon çekmiyor. Telefonlarla konuşmak için tepelere çıkmak zorunda kalıyoruz. Salgın nedeniyle okullar açılmadı. Çocuklarımız internetten ders almaya çalışıyor ama maalesef ona da erişim yok” şeklinde feryat ediyor.

Şehir merkezlerinde bile eğitim yaram-yamalak sürdürülecekken, kırsalda nasıl olacak?