Geçtiğimiz hafta Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şubesi Gürleyik gezisi organize etti. Uzun zamandır Eskişehir’de yaşamama rağmen Gürleyik’e gitmemiştim. O yüzden ben de bu fırsatı değerlendirdim. İlk başta 2 saatlik yol biraz yordu ama gittiğime de kesinlikle değdi. Gerçekten müthiş bir doğal güzelliği var Gürleyik’in. Gürleyik Şelalesi ve tarihi un değirmeni görülmeye değerdi. Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Halit Gürsoy’un bunca yıldır neden burayı korumaya çalıştığını gördükten sonra daha da net anladım. Başkan Gürsoy’a verdiği emeklerden dolayı tekrar teşekkür ederim. Geziyi düzenleyen ÇGD’ye de ayrıca teşekkür ediyorum.

KAPALI BORU SİSTEMİ TEPKİSİ

Şu anda ise Gürleyiklilerin gündeminde DSİ tarafından yapılan kapalı borulu sulama sistemi var. Vatandaşlar bu sisteme karşı çıkıyor. Açık kanal varken yaban hayvanlarının suyunu bu kanaldan içtiğini ve sonra tekrar tepelere çıktığını söyleyen vatandaşlar, şimdi ise hayvanların içecek su bulamayınca bahçelerine ve tarlalarına indiğini ve zarar verdiğini söyledi. Yağan yağmurun da doğal arkın içine giremediği için tarlalara ve mahalleye zarar vermeye başladığını belirten vatandaşlar boruların sökülmesini istiyor. En azından uzlaşmalı bir yöntemle belki suyun Gürleyik tarafı açık bırakılabilir. Bu sayede hem vatandaşlar zarar görmemiş olur hem de diğer köylere de su ulaştırılmış olur.

ÇÖPLERDEN BIKTILAR

Hazır su işine girmişken bir de sulama kanallarına değinelim. Sütlüce, Esentepe ve Yeşiltepe mahallelerinden geçen sulama kanalları pislikten geçilmiyor. Mahalle sakinleri de durumdan bıkmış halde. Hem pis koku nedeniyle rahatsız oluyorlar hem de fare ve yılan sorunu da baş göstermiş durumda. Kanaldan çıkan çöplerin arasında otomobil lastiği, poşet, ambalaj, pet ve metal şişeler bulunuyor. Tepebaşı Belediyesi her bir köşeye çöp konteynırları da bırakmaya başladı. Biraz daha duyarlı olunmalı ve artık vatandaşlar kanala çöp atmaktan vazgeçmeli. Atılan çöplerin büyük çoğunluğu da geri dönüştürülebilir atıklar. Hem doğaya zarar veriyoruz hem de geri kazanabileceğimiz atıkları kaybediyoruz. Bu sorun böyle giderse korkarım ki çözüm için kanalın üzerinin kapatılmasından başka çare kalmayacak.