Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 2027-2029 dönemine ilişkin 3 yıllık yol haritasını kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Bölgesel savaşlar, enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar ile küresel ekonomik dalgalanmalar doğrultusunda makroekonomik göstergelerin güncellendiğini belirten Yılmaz, 2026 yılı sonu enflasyon tahmininin yüzde 28,4, büyüme beklentisinin ise yüzde 3,3 olarak revize edildiğini bildirdi.
Küresel Riskler ve Dış Ticaret Dengeleri Güncellendi
Açıklanan programda küresel büyüme tahminlerinin düşmesi ve jeopolitik gerilimlerin etkisiyle emtia fiyatlarında yaşanan artışlara dikkat çekildi. OVP varsayımlarında Brent petrol fiyatı ortalamasının 89,3 dolara, enerji dışı emtia fiyat artış beklentisinin ise yüzde 18,6'ya yükseldiği ifade edildi. Bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye'nin 2026 yılı enerji ithalatı tahmini 71 milyar dolara, dış ticaret açığı beklentisi 105 milyar dolara, cari işlemler açığının milli gelire oranı tahmini ise yüzde 2,6 seviyesine çekildi.
Rezervler 188,2 Milyar Dolara Ulaştı, TL Mevduat Payı Arttı
Uygulanan ekonomi politikalarının finansal göstergelere yansımalarını paylaşan Yılmaz, Türk lirası mevduatın toplam mevduat içerisindeki payının yüzde 61,5 seviyesine yükseldiğini ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) sürecinden çıkışın tamamlandığını belirtti. Merkez Bankası brüt rezervlerinin 188,2 milyar dolarla tarihi yüksek seviyelere ulaştığını kaydeden Yılmaz, Türkiye'nin risk priminin (CDS) 220 seviyesinin altına inerek dış borçlanma faiz yükünü hafiflettiğini aktardı.
Enflasyon Üzerinde Savaş ve Arz Şoku Etkisi
Enflasyonla mücadele sürecine değinen Cevdet Yılmaz, 2026 yılı Ağustos ayı itibarıyla yüzde 31,5 seviyesinde gerçekleşen enflasyondaki yatay seyirde bölgesel savaşların neden olduğu gıda, ulaştırma ve enerji fiyatlarındaki artışların etkili olduğunu belirtti. Merkez Bankası verilerine göre savaşın enflasyon üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisinin yaklaşık 7 puan olarak hesaplandığını ifade eden Yılmaz, yılın son çeyreğinde düşüş trendinin yeniden başlayacağını ve yıl sonunda yüzde 28,4 seviyesinin hedeflendiğini kaydetti.




