Muvazzaf askerliğe, okul nedeniyle beş yıl gecikmeli gittim. Acemi askerliğimi Bilecik 9’uncu J. E. E. A. Komutanlığında iki buçuk ay gibi bir süreçte tamamladım. TR plakası 11 olan Bilecik’in merkez nüfusu on bir bindi. Fabrika gibi iş yerleri yoktu. İl merkezinin genel geçim kaynağı askeri birlikti. Askeri birlik, ticari hareketlilik kazandırıyordu. Otogar, şehir merkezinde idi. Eskişehir, İstanbul karayolu geçişi şehir merkezinden sağlanıyordu. Yol, Jandarma Kışlasının hemen önünden geçiyordu. Bilecik’in tarihi değeri unutulamaz. Bilecik denildiğinde akla Osmanlı’nın kuruluşu gelir. Bilecik bozasıyla da meşhurdur. On sekiz aylık askerliğimin kalan kısmını Çanakkale 116’ıncı J.E. E. A. Komutanlığında ikmal ettim.

TR plakası 17 olan Çanakkale’nin merkez nüfusu on yedi bindi. Miladi tarihin 1915-18 arasıTürk milleti “Çanakkale Geçilmez Destanı” ile kahramanlığını dünyaya bir kez daha göstermişti. Çanakkale’den Bursa’ya çıkışta bir Kamu İktisadi Teşekkülü olan Sümerbank’ın deri fabrikası vardı. Çanakkale’nin aynalı çarşısı ilehöşmerimi ünlüydü. 05 Şubat 1982 günü terhis oldum. Saat 11.00’deotobüsle Çanakkale otogarından hareketlebirlikte kar yağışı başladı. Lâpseki’ye yaklaştıkça kar şiddetini artırdı. Saat 19’da Bursa terminaline geldik. Karın yerden yüksekliği yarım metreyi aşmıştı.Bursa Otobüs Terminali tıklım, tıklım otobüs ve insan doluydu. Otobüslerin Bursa’dan çıkışına izin verilmiyordu. Görevliler bir yandan da terminaldekikalabalığı dağıtmaya çalışıyordu.

Bursa’ya giriş-çıkış yollarıkardan kapanmıştı. O gece, Bursa’da barınacak yer bulmak pek kolay değildi. Oteller, misafirhaneler dolmuştu.Kalacak yer bulmak zorundaydım. Kar veya bir başka tabiat olayının boyutunu kestirmek insanüstü olaydır. İnsan teknik gelişimde ne kadar etkin olursa olsun tabi olaylar karşısında bazen zafiyet kaçınılmaz olur. Olduğundamağduriyetler yaşanır. Yatacak yatağa, bir tas sıcak çorbaya, bir bardak çay veya bir yudum suya ulaşmak bile imkânsızlaşır.

Bizim bölükten gelenaskerlerin olabileceği düşüncesiyle İl Jandarma Alay Komutanlığı ile Cezaevi Karakolundan hangisinin yakın olduğunu sordum. Cezaevi, terminale daha yakın denildi. Bursa’nın eski terminali şehir merkezinde idi. Kar yağışı altında ceza evine vardım. Nöbetçiye, Çanakkale 9’uncu bölükten asker var mı, dediğimi duyan iki jandarma koşarak geldiler. Sesimi duymuşlar. Beni o gece cezaevi karakol koğuşunda misafir ettiler. Akşam yemeği ve sabah kahvaltısı ikram ettiler. İlgi beklediğimden ziyadeoldu. Ertesi sabah terminalden Eskişehir’e ilk otobüsle beni yolcu ettiler. Olanlar, bölük komutanının talimatıyla gerçekleşti. Mehmetçik her zaman, her yerde dostta müşfik, düşmana kartaldır.

Mezitlerde geçiş sıkıntılıydı. Karlı yolu açma çalışmalarından geçişler aşamalı olarak tek şeritten veriliyordu. Bursa’dan Eskişehir’e sekiz saatte gelebildik. Köy otobüsüne yetişemediğim için bir gece de,Eskişehir’de kaldım. Nihayetinde, terhisimden iki gün sonra köyüme ulaşabildim. Çanakkale’de asker olduğum her günün sabahında alay hoparlöründen yayınlanan Harbiye Marşını hasretle dinlerdim. Dinledikçe, yüreğim milli duygularla coşardı. Eğitime çıkarken de bölüğe Eskişehir Marşı ile Sakarya Marşını söyletmek önemli ilkem idi.Ulusal değerlerini önemsemeyen millet çöküşünü beklesin. Vatanın bölünmez bütünlüğü, devletin bekası, milletin bahtiyarlığı, bayrağın gönderde dalgalanması, istiklalinin marşı gibi değerlerin her biri milli değerlerdir.

Milli değerleri yaşatmak herkesin vatandaşlık borcudur.Çanakkale’deki 7’inciBölük Komutanımız K. Yzb. merhum Cevat Karaman eğitim derslerinde: “Arkadaşlar! Celp erliği sonu İl Jandarma Alay Komutanlıklarına gideceksiniz. Göreviniz gereği bazı asayiş olaylarına müdahil olacaksınız. Hakkaniyetli davranacaksınız. Orada, o an Türk Milleti adına görev yaptığınız bilinciyle hareket edeceksiniz. Kimi yakalarsanız değil…  En önemli göreviniz mazlumu mağduriyetten kurtarmaktır.  Mazlumu, masumu, mağduru değil zanlıları, failleri tespit ve yakalamaktır…Adalet adına ilk hamle sizin dahlinizdir.Olayın faillerini yakalayıp adalete teslim sizin işiniz. Ötesi Türk adaletine ait... Devletin bekası, milletin huzuru böyle korunur.” derdi. Mekânı cennet olsun!

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!

Yunus Emre GÜLLÜ - 10 ŞUBAT 2024 / Milli irade