Geçen yazımızda “siyasetin matematiğini”ne değinmiştik. Bülent Özyazıcı’nın gazetemizdeki son yazısı tam da zamanına denk geldi!..

Neydi Özyazıcı’nın değindiği konu? Bir araştırma şirketinin Eskişehir’in de içinde bulunduğu İç Anadolu’nun 6 ilini kapsayan seçim araştırmasına ilişkin verileri yorumlaması. Hangi iller sayalım;

-Eskişehir, Sivas, Kırşehir,  Kayseri, Yozgat, Kırıkkale.

Bizim ili saymazsak (ki İçbatı Anadolu’nun sınır şehridir) diğerleri Orta Anadolu’nun tam göbeğindeki iller. Üstelik de 2002’den bu yana ağırlıklı olarak AKP’nin seçimleri açık ara önde götürdüğü iller, yanı sıra bunların bazılarında MHP’nin de ciddi ağırlığı olan.

Böyle olunca İç Anadolu’nun geneline ilişkin bazı ipuçlarını barındırdığı rahatlıkla söylenebilir. ORC araştırma şirketinin yaklaşık 7-8 gün öncesine denk gelen araştırma “taze sonuç” vermesi açısından da önemli.  Bir başka ilgimi çeken yönü ise il bazında da irdelemede bulunması.



AKP’nin kaybı az değil!..

Öncelikle illerin geneline baktığımızda Cumhur İttifakında ciddi kayıplar dikkati çekiyor. AKP asgari- azami ölçüsüne göre yüzde 8.2 ile 8-9 aralığında kayıpta görünüyor. İttifakın ana ortağı MHP’de ise kayıplar bir parça daha ağırlaşmış görünüyor. Örneğin her seçimde ağırlık koyduğu iller arasında yer alan Yozgat ve Kırıkkale’de bu partinin kaybı yüzde 10’lar civarında.

Buna karşı gelen Millet İttifakının iki ana bileşeni CHP oylarını bu illerde 3.2, İYİ Parti ise 7.2 oranında bir artış görülüyor. Bu partinin en fazla oy geçişi sağladığı iller arasında Eskişehir de aynı oranı gösterdiğine göre, artıştaki üst sınır bizim ilden geliyor demektir. Diğer 5 ilde de buna yakın bir artış var demektir. Ekleyelim:

-AKP’nin bu 6 ildeki kaybı, 8.9 MHP’nin ise 4.8!..


***
 

Bir ve iki yer değiştiriyor.

Bu arada başta Süleyman Demirel olmak üzere geçmişteki siyasi liderlerin bizim il ile bir değerlendirmesini hatırlatalım;

-Eskişehir her seçimde genellikle Türkiye sonucunu verir!..

 Rivayet olunur ki, siyasetteki deneyimi ve de belleği güçlü lider merhum Demirel şöyle demektedir;

“-Bana Eskişehir’in 5 mahallesindeki (bu arada mahallelerin adını da sayar) sonuçları bildirin, size Eskişehir’in ve Türkiye’deki sonucu söyleyeyim!..”

Araştırmanın sonuçlarına baktığımda aklıma Süleyman Beyin bu değerlendirmesi geldi.

Eskişehir’e dönersek…

2002 seçimlerinden bu yana (sanırım bir seçim hariç)  AKP her seçimde CHP’den bir adım öndeydi. Hatta ondan önceki bazı seçimlerde de. Yani birinci parti.

Hemen belirtelim yerel seçimlerde bunun tam tersi. Örnek iki dönem Selami Vardar, beş dönemdir de Yılmaz Büyükerşen.

ORC’nin bu son araştırmasına göre ise bizim ilde sıra değişmiş görünüyor. Buna göre CHP yüzde  34.9 ile birinci parti. 2018 seçimindeki oranı ise 32.3. Benzer bir artış, hatta daha fazlası İYİ partide gözlemleniyor. Buna göre 20.4’e yükseltiyor oyunu. Önceki seçimdeki 13.2’lik orana bakılırsa başarılı bir sonuç.

Hemen karşıt partilere bakılırsa AKP’nin araştırmadaki oranı 3 0.2. MHP de kayıp daha fazla. Bu partinin oranı da 4.8.


***

Seçime 5 ay gibi bir süre kala böyle. Kuşkusuz seçim sonuçları için 1 günlük tersine bir gelişme bile olumlu, olumsuz yansıma yapar. Yani köprülerin altından akacak suya bakacağız. Böylesine kritik bir seçim sürecine girmiş bulunuyoruz