Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bangladeş'in başkenti Dakka'da mevkidaşı Khalilur Rahman ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bangladeş'in BM 81. Genel Kurul Başkanlığı'na seçilmesini tebrik eden Fidan; iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ve savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda adımlar atılacağını belirtti. Küresel ve bölgesel gelişmelere de değinen Bakan Fidan; Netanyahu hükümetinin iki devletli çözümü engellemek için bölgeyi savaş alanına çevirdiğini vurgularken, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestisinin sağlanması zorunluluğuna dikkat çekti ve İran ile ABD arasında yürütülen görüşmelerdeki ilerlemeden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Bangladeş'te yeni bir dönem ve BM zaferi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bangladeş'te 12 Şubat 2026 tarihinde yapılan seçimler ve referandumun ardından ülkenin barış ve huzur ortamı içinde yeni bir döneme girdiğini belirterek, Türkiye'nin bu sürecin çok güçlü bir destekçisi olduğunu vurguladı. Bangladeşli mevkidaşı Khalilur Rahman'ın Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurul Başkanlığı görevine seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Fidan, "Bu seçim ve Bangladeş'in zaferi aslında Bangladeş'te başlayan yeni dönemin, dünya çapında nasıl bir etki uyandırdığının da büyük bir tescili oldu" ifadelerini kullandı.
Savunma sanayii ve 2 milyar dolarlık ticaret hedefi
İki ülke arasındaki köklü ortaklığı çok boyutlu ve vizyoner bir boyuta taşımayı hedeflediklerini belirten Bakan Fidan, ekonomik ve kültürel ilişkileri güçlendirecek adımları paylaştı. Görüşmede ikili ticaret hacminin mevcut 1.3 milyar dolar düzeyinden 2 milyar dolara yükseltilmesi için yapılabilecek çalışmalar ele alındı. Fidan, başta savunma sanayii olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmeye yönelik mevcut adımların teker teker üzerinden geçildiğini açıkladı. Ziyaret kapsamında ayrıca Bangladeş Kültür Bakanı Nitay Roy Çoğdu ile "kültürel varlıkların korunması alanında iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı" imzalandı.
Rohingya trajedisi ve mülteci kamplarına ziyaret
Dünyanın en büyük insani dramlarından birine ev sahipliği yapan Bangladeş'in 1 milyondan fazla Rohingya Müslümanı için tarihi bir fedakarlık sergilediğini hatırlatan Fidan, mültecilerin güvenli, onurlu ve gönüllü bir şekilde ülkelerine geri dönüşlerini desteklediklerini söyledi. Bakan Fidan, basın toplantısının ardından mevkidaşı Rahman ile birlikte sahadaki durumu yerinde incelemek üzere Cox's Bazar'daki mülteci kamplarına gideceğini; TİKA, AFAD, Kızılay ve Diyanet Vakfı'nın faaliyetleri ile bölgedeki Türk sahra hastanesini ziyaret edeceğini duyurdu.

Ortadoğu ve Güney Asya hattındaki diplomatik gelişmeler
Bakan Fidan'ın açıklamalarında öne çıkan küresel güvenlik, enerji koridorları ve bölgesel krizlere dair kritik başlıklar ile diplomatik parametreler şu şekildedir:
| Bölge / Kriz Alanı | Türkiye'nin Pozisyonu ve Diplomatik Değerlendirmeler |
| İsrail / Gazze / Lübnan | Netanyahu hükümeti iki devletli çözümü engellemek için tüm bölgeyi savaş alanına çevirmiştir. Gazze'deki soykırım sürerken, Lübnan'daki işgal ve saldırıların kesin olarak sona ermesi elzemdir. |
| Hürmüz Boğazı | Boğaz'da seyrüsefer serbestisinin yeniden tesis edilmesi ve savaş öncesi duruma dönülmesi, küresel ekonomi, enerji ve arz güvenliği bakımından bir zorunluluktur. |
| ABD - İran Görüşmeleri | İki ülke arasında yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlanması memnuniyet vericidir. Sürecin somut neticelere ulaşması ve kalıcı istikrar zemini hazırlaması temenni edilmektedir. |
| Arabuluculuk Çabaları | Bölgedeki anlaşmazlıkların yalnızca diyalogla çözülebileceği anlayışı doğrultusunda Pakistan'ın ateşkesin kalıcı hale gelmesi için yürüttüğü arabuluculuk çabaları çok değerlidir ve desteklenmektedir. |





