ödül

Gelişmiş ülkelerin sanatta öne çıkmış şehirlerine sivil sanat kurumları olan sanat derneklerince “Yılın Sanat Ödülleri” törenleri düzenleniyor. Şehirlerin sanat ödülleri törenleri; şehrin tiyatrosu, konserleri, sergileri, edebiyat etkinlikleri gibi sanat örgütlenmesinin bir parçasıdır. Bizde bu ödüller sadece Ankara’da ve Eskişehir’de düzenleniyor. Bugün adı Ankara Sanat Kurumu olan 1948 yılında kurulmuş Ankara Sanat Sevenler Derneği tarafından 1952 yılında başlatılmış ve sürdürülüyor. Eskişehir Sanat Derneği’de kuruluşunda tüzüğüne yazarak 2002 yılından beri düzenliyor. Kısaca ülkemizde Yılın Sanat Ödüllerini düzenleyen ikinci şehir Eskişehir.. Başka şehirlerimizde de “Yılın Şairi”, “Yılın Sanatçısı” gibi tek bir alanda düzenleyen var.

Sanat ödülleri sanatçılara, sanat kurumlarına ve sanata destek verenlere şehrin bir teşekkürü anlamındadır ve şehir adına verilir.

Sanat Ödülleri çabaların, yaratıcılığın, başarıların, emeğin takdir edilmesi, örnek gösterilmesidir. Ayrıca sanata sahiplenildiğini ve yakından izlendiğini de gösterir. Kısaca sanatçıya alkıştır.

Dünyanın her yerinde tüm sanat ödülleri; sanatçıları tanıyan, etkinlikleri takip eden, izleyen sanat yazarları ve eleştirmenlerince seçilmektedir. Sanıyorum sadece Japonya’da halk oylamasıyla yine sanat çevresinin gösterdiği sanatçılar arasından seçiliyor. Eskişehir Sanat Derneği bu ödülleri 2002 yılından beri bir yönetmeliği ile uygulanmaktadır ve 21 yılda bu ödülleri alan sanatçı sayısı da 472’ye ulaşmıştır. Eskişehir Sanat Derneği, bu ödülleri kendi üyeleri arasında değil, Eskişehir’deki akademik sanatçılar, alaylı diye ayrım yapmadan ve sadece Eskişehir’deki sanatçılar arasında değil ülkemizin her yanından sanatçılara da içeren geniş düzeyde ele almaktadır.  Eskişehir Sanat Derneği bu ödül etkinliği ile de Eskişehir’de sanatı kurumsallaştırdığını ve  doğru işler yaptığının da göstergesidir.

2023 yılının değerlendirildiği 21. Eskişehir Sanat Ödüllerini; Sanata Emek Ödülü: Erdoğan Ulukan, Kültür ve Sanata Destek Ödülü; Sivrihisar Belediyesi Başkanı  Hamid Yüzügüllü, Resim Ödülü: Emine Kahvecioğlu ve Veciye Düzaratoğlu, Heykel Ödülü:  Orçun İlter , Seramik Ödül:ü Semra Demokan , Cam Sanatı Ödülü: Kaan Çil, Fotoğraf Ödülü: Nuri Parlakyıldız,, KarikatürÖdülü: Vicdan Bulunmaz Özer, Lületaşı Ödülü:Sema Ersoy ve Ertuğrul Algan, Şiir Ödülü Yalın Tunalı, ÖyküÖdülü: Veli Bayram ve Gürcan Banger, Roman Ödülü: Ülkü Yağmur, Çocuk Yazarı Ödülü: Özlem Pekcan, Araştırma Ödülü:  Özkan Aras, Tiyatro Ödülü: E.B.B. Şehir Tiyatroları “Ayak Bacak Fabrıkası”oyunu ve Eskişehir Sanat Tiyatrosu “İşkilli Memo”oyunu, Sinema Ödülü Saffet Pamuk, Müzik Ödülü: E.B.B. Senfoni Orkestrası, Yönetici Küratör Ödülü: Seran Tepeoğlu, Sanat Kurumu Ödülü : Lületaşı El Sanatları  Koruma Yaşatma Derneği aldılar.

ı DERGİ 133 (1)

Eskişehir Sanat dergisi 20 yaşında

Eskişehir, gazetecilikte gelişmiş bir şehirdir. Ülkemizin diğer, Anadolu şehirlerinin gazeteleri hem küçük, hem de 4 sayfa gibi az sayfalıdır. Eskişehir’deki gazetelerin sayfaları hem büyüktür, hem de 12 sayfalık gazetelerdir. Eskişehir’deki bu gazetelerin sayfalarında çok sayıda köşe yazarı ve yazı yazmak isteyenleri vardır. Eskişehir’de basın tarihine baktığımızda çok sayıda ve uzun ömürlü gazeteler görürüz.

Eskişehir’de  dergilere baktığımızda, gazetelerdeki bu durumu göremeyiz. Bilhassa kültür-sanat-edebiyat dergileri ülkemizde en az yayınlanmış şehirlerden biridir. Bir de Eskişehir’de yayınlanmış Yücel Saraçoğlu’nun “Özgür”, Prof.Dr. Yusuf Ziya Binatlı’nın “Emre”, Rahmi Emeç’in “Yazılıkaya” sanat edebiyat dergilerinin dışındaki dergilerin hepsi ya tek sayı ya da 2-3 sayı yayınlanmıştır. Onun için Eskişehir’de kültür-sanat-edebiyat dergiciliği kültürü olmadığını görürüz. Bunu Eskişehir’de edebiyat çevresinin oluşmamışlığına ya da dağınıklığına, daha doğrusu bir arada bir şeyler yapma kültürünün olmadığına bağlamak gerekiyor. Bir başka konuda; Eskişehir’de  sanat-edebiyat dergilerinin sorunlarından birinin de hep cep harçlıklarıyla yayınlanmış olmaları ve ilan alamamış olmalarıyla da ilgilidir.

Sanat-edebiyat dergileri, şehrin edebiyat, sanat çevresinin bir araya geldiği, sanatçıların ve etkinliklerin tanıtıldığı, eserlerin yayınlandığı, geleceğe belgre bırakarak bir bellek oluşturmayı amaçlar. Edebiyatçıların ilk adımı attıkları, yenilerin özendirildiği ortam oldukları için önemlidir yani şehirlerin sanat yaşamında nefes aldıkları yerdir. Edebiyatçıların okuludur.

Eskişehir Sanat Derneği kurulduğunda Eskişehir’in sanat-edebiyat sorunlarının  başında gelen bu sorunu çözüm bulmak amacıyla Ocak 2004’de  derneğin adına da, şehre de uygun olması nedeniyle “Eskişehir Sanat” dergisinin yayınına başlamıştır. Yıllarca Ankara’da  “Ankara Sanat”, İstanbul’da “İstanbul Sanat” dergileri yayınlanmıştı. Sadece ülkemizde değil dünyada da örnekleri vardı . Örneğin dünyanın en büyük trajlı sanat dergisi “New York Art” ve “Tokyo Art”, “Paris Art”, “Paris Littérature”’yi biliyorduk. Ulusal bir “Eskişehir Sanat” dergisini yarattık. 2024’e geldiğimizde 20 yıllık bir sanat dergiciliğimizi gerçekleştirdik. BugünEskişehir’de sanat etkinliklerinin yoğunluğundan “Eskişehir Sanat” ülkemizin 15 günde bir yayınlanan tek sanat dergisidir.