Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Ankara ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'yi NATO içinde "stratejik ortak" olarak gördüklerini ve dış politika işbirliğinde büyük potansiyel gördüklerini söyledi.

Almanya'nın en üst düzey diplomatı Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara'da günün ilerleyen saatlerinde yapacağı görüşmelerde Ortadoğu gelişmeleri, Gazze ateşkesi, Suriye'deki siyasi geçiş süreci, Rusya-Ukrayna ihtilafı ve diğer dış politika konularını ele alacağını söyledi.

Wadephul, ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 maddelik planı doğrultusunda Hamas ile İsrail arasında sağlanan ateşkesi kastederek, "Orta Doğu krizinde Türkiye, Gazze'deki tarihi ateşkese arabuluculuk rolüyle katkıda bulundu" dedi.

"Rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkesle birlikte, birkaç hafta önce imkansız gibi görünen birçok şey başarıldı. Ancak Gazze halkı için güvenli ve onurlu bir geleceğe doğru çalışmalar daha yeni başlıyor," diye devam etti.

Wadephul, Berlin'in Hamas'a yönelik baskının devam etmesini beklediğini vurgulayarak, "Birlikte, insani aktörlerin en kötü acıları hafifletmek için tam erişime sahip olması için çabalıyoruz ve uzun vadeli bir barış için 20 maddelik planın tam olarak uygulanmasını sağlamak için birlikte çalışıyoruz" dedi.

Wadephul, Ankara'ya yapacağı günübirlik ziyaret sırasında, bir dizi kritik uluslararası ve bölgesel meseleyi kapsamlı bir şekilde görüşmek üzere Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelecek. Görüşmelerde ayrıca ikili ilişkiler, gelişen AB-Türkiye ilişkileri, devam eden savunma sanayi iş birliği ve NATO ittifakı konuları ele alınacak.

Görüşme öncesinde konuşan Wadephul, "Türkiye, NATO ittifakı içinde bizim için önemli bir stratejik ortaktır" dedi ve Türk mevkidaşıyla yapılacak görüşmelerde uluslararası ve bölgesel güvenlik konularının yanı sıra Rusya-Ukrayna ihtilafındaki son gelişmelerin de ele alınacağını kaydetti.

Alman bakan, "Bu savaşı hızla sona erdirmek ortak hedefimiz; bunun için Rusya'nın savaş fonunu daha da hızlı bir şekilde kurutmalıyız. Montrö Sözleşmesi'nin koruyucusu olan Türkiye, Karadeniz'e erişim konusunda da doğrudan sorumluluğa sahip. İstanbul da önemli bir müzakere alanı," ded

Kaynak: Anadolu Ajansı