Geçtiğimiz gün “Anadolu Üniversitesi’nin kurucu rektörü kim?” başlıklı bir yazı yazmış ve iki de belge yayınlamıştım.

Buna göre üniversitenin kurucu rektörü olarak Prof. Dr. Servet Bilir’in gözüktüğünü, ikinci rektörün de Prof. Dr. Orhan Karacadağ olduğunu ifade etmiştim.

Bazı kaynaklarda Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in kurucu rektör olduğunu da ifade ederek, bu duruma göre Büyükerşen’in üçüncü rektör olduğunu yazmıştım.

Bu yazı üzerine Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile uzun bir sohbet gerçekleştirdik.

Bu nedenle de yazının başlığını “Son nokta” olarak koydum, umuyorum Büyükerşen’in tarihe not düşmek adına anlattığı konular bu tartışmaya son nokta olur.

 

***

Yazı biraz uzun olacak belki bir-iki günde bu köşeye sığmayabilir.

1958 yılında Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nin (EİTİA) kurulduğunu biliriz.

Oysa; o yıl Eskişehir Akşam Yüksek Ticaret Okulu açılır.

Hasan Polatkan Maliye Bakanıdır. Celal Yardımcı ise Milli Eğitim Bakanı.

Yardımcı bir görev için Amerika’ya gider, Milli Eğitim Bakanlığı vekaleti de Hasan Polatkan’a verilir.

Hasan Polatkan ile Celal Yardımcı arasında bazı siyasi anlaşmazlıklar vardır. Bunun ana nedeni de Polatkan’ın Eskişehir’e bir yüksek okul kurulması isteğini Yardımcı yerine getirmemektedir.

Bu durumu Başbakan Adnan Menderes de bilmektedir.

 

***

Vekaleti üzerinde bulunduran Hasan Polatkan, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden arkadaşı olan zamanın Eskişehir Valisi Arif Özgen’in telefonla arayarak, Eskişehir’e bir Akşam Yüksek Ticaret Okulu kurmaya karar verdiğini hemen yer bularak, öğrenci kaydetmelerini ister.

Yer olarak şimdi İş-Kur’un yeni binasının yerinde olan İşçi Bulma Kurumu binasının yemekhane ve yatakhane bölümü bulunur.

(İşçi Bulma binasında yemekhane ve yatakhane ne arıyor diye sorarsanız, o zamanlar ilçe veya köylerden iş aramaya gelenler hemen dönemedikleri için yemek yer ve yatarlarmış. Bu nedenle de çoğunlukla boş olurmuş.)

Afganistan Türkiye Büyükelçiliği’nde danışman olarak görev yapan Doç. Dr. Orhan Oğuz, Türkiye’ye dönmüş, sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan Akşam Yüksek Ticaret Okullarından İzmir’de görev yapmak için başvurmuştur.

Eskişehirli olan Orhan Oğuz, Eskişehir’de kurulacak olan yüksekokula Müdür olarak atanır. Ticaret Lisesi’nden birkaç memur bulunur ve kayıtlar başlar.

Kayıtların ilk günü o dönem Ankara Hukuk Fakültesi öğrencisi aynı zamanda gazeteci olan Yılmaz Büyükerşen da başvuru için gider.

Aslında Büyükerşen’in gidiş amacı kayıt için değildir.

O zaman Dünya Gazetesi’nin muhabiri olan Büyükerşen’in amacı, gazete yöneticisi Orhan Birgit’in yönlendirmesiyle, hükümet kararı gerektiren bir Yüksek Okulun nasıl bir müdür ve birkaç memurla açılabildiğini soruşturup haber yapmaktır. (Devamı yarın)