Şairler arkalarında şiirler bırakarak giderler. Şairlerin yaşadığı yerlerde sanat, edebiyat çevresi varsa, onlarda o giden şairin ardından onu unutturmayacak anma, tanıtma etkinlikleri yaparlarsa o şair unutulmaz, tanıtmalarela geleceğe taşınırlar kısaca yaşatırlar. Yoksa o giden şairin şiirleri ya dergilerin sayfaları arasında ya da yayınlanmış kitabı varsa o kitap kütüphanelerin tozlu rafları arasında kalır ve bir gün kütüphane yenileniyor diye hurda kağıtlar arasında yok olur gider.

     Eskişehir’de Eskişehir Sanat Derneği var. Bu dernek Eskişehir’de sanatı sadece bir çatı altında bir araya getirmek için değil gerçek anlamıyla kurumsallaştırmak için örgütleme çalışmalarını sürdürürken yapılması gerekenleri yapmaya çalışıyor ve vefat etmiş, Eskişehir’de sanata, edebiyata emeği olmuş sanatçıları, edebiyatçıları unutulmamaları için onları anmak için etkinlikler düzenliyor.Daha önce ki yıllarda başlattığı ve her yıl sürdürdüğü Vehbi Cem Aşkun, Yücel Saraçoğlu, Sabri Oytan, Neşet Tınaztepe, Necmi Selamet için edebiyat etkinlikleri düzenlemişti. Şimdi de 2013 yılında 54 yaşında iken aniden rahatsızlanıp vefat eden şair, fotoğraf sanatçısı, yönetmen Yusuf Uygan için Eskişehir Ticaret Odası Konferans Salonunda “Yusuf Uygan Aramızda Şiir Günü” etkinliği düzenledi. Şair dostları şiirlerini okudu, anılarını anlattı. Şair, araştırmacı yazar Gürcan Banger’e de “Yunuf Uygan Şiir Günü Onur Ödülü verildi.

      Yusuf Uygan 1959 yılında Eskişehir’de doğdu. Ben onu 1977 yılında tanıdım. Ayaküstü bana bir şiirini okumuş, yayınlamam için elime tutuşturmuştu. Abdülkadir  Gürol’un “Eskişehir” gazetesinde yayınlamıştım. Sonra Eskişehir Sanatçılar Birliği’nde beraberdik. Orada karma sergiye fotoğrafıyla katılmıştı. Yayınladığımız “Anadolu’da Sanat” dergisinde fotoğrafları, şiirleri yayınlanmıştı.  Eskişehir Sanatçılar Birliği’nin tiyatro topluluğu Eskişehir Sanat Tiyatrosu’nda Aziz Nesin’den istediğim çocuk oyunu “Prtlatan Bal” oyununu sahneye o koymuştu. Sonra da Ceyhun Kansu’nun “Kurtuluş Savaşı” belgese oyununu o sahnelemişti. Sonra grafik sanatına yöneldi. Önemli işler yaptı o sırada 1981 yılında Abdi İpekçi Afiş Yarışmasında afişi sergilenme almıştı.1990’lı yıllarda küçük bir matbaa makinesi ile matbaacılık yaptı. Hatta 1991 yılında Rahmi Emeç’in ilk şiir kitabı “Sevgiyi dağlara salacağım”ı o basmıştı.Kitabın kapağını da yaparak…

     2000’li yıllarda fotoğraf sanatında yoğunlaştı, farklı teknik uygulamasıyla önce Doğançayır’daki Nazım Hikmet anmasında “Dünyadan Nazım Geçti” sergisini başlattı. Ülkemizin pek çok şehrini gezen “Mavi Gözleri Çakmak Çakmaktı” adıyla Atatürk, “ Memleketimi Seviyor Nazım Hikmet” gibi fotoğraf sergileri açtı.

     Ölümünden bir yıl önce “Eyül sarılışlarını kıskanırdı Yaz” adlı şiir kitabı yayınlandı.Bu kitapdaki şiirleri incelediğimizde güçlü dizeleri olan, kendini ve şiirini gizli tutan  önemli bir şair olduğunu gördük. Yusuf Uygan’ın bir yayıma hazır şiir kitabı dosyası da Eskişehir Sanat Derneği’nde yayınlanmayı bekliyor.

 

Eskişehir 2.Kitap Fuarı

    Eskişehir 2000’li yıllarda ülkemizin önde gelen sanat merkezlerimizden biri oldu. Eskişehir’deki üç üniversitesinde edebiyattan sinemaya, müzikten çizgi filme kadar sanatın her alanında sanat eğitimi yapılıyor. Böyle olunca, sanat eğitimi alan öğrencisi kadar ülkemizin sanat eğitiminde önemli isimleri de bulunuyor. Sonra sanatın her alanında uluslar arası ya festivalleri ya da buluşma etkinlikleri yapılıyor. Bir başka yanı ile ülkemizin en çok sergilerin açıldığı şehirler arasında. Müzelere gelince o alanda da önde şehir . Örneğin dünyanın bile her ülkesinde bulunmayan Karikatür, Çağdaş Cam Sanatları Müzeleri , Çağdaş Sanatlar gibi müzeleri var. Sinemaya, Tiyatroya giden, kitap okuyan bir şehir…

     Kısaca Eskişehir sanatta bir merkez.Bunun karşılığını da sık sık “Yaşanabilen şehir” değerlendirmelerinde görüyoruz. Buna karşın son yıllara bütün büyük şehirlerimizde açılan Kitap Fuarı Eskişehir’de yoktu. Eskişehir Sanat Derneği TÜYAP’ın İstanbul, Ankara, Bursa fuarlarına geziler düzenleyip üyelerinin bu fuarları görmelerini, kitap almalarını ve fuarlardaki etkinliklerini izlemelerini, şair ve yazarlarla tanışmalarını sağlıyordu ve Eskişehir’de de kitap fuarlarının açılmasını bekliyordu. Geçen yıl Eskişehir Ticaret Odasının yarattığı fuar alanı ile öncülük ettiği Eskişehir Kitap Fuarı gerçekleşti. Bu günler (10-15 Aralık günleri) ikincisi var. Ülkemizin önde gelen yayınevleri, yine ülkemizin önde gelen yazarları şairleri, sanat adamları var. Eskişehir’in sanat ve edebiyat severleri büyük heyecan yaşıyor. Anaokulundan üniversite öğrencilerine kadar fuarı gezenler var.

     Bu arada Eskişehirli yazar ve şairleri Mehmet Sadık Bozkurt, Erdoğan Ekiner, Kuddisi Çetinkuş, Zehra Çam,Emel Güneş, Nurhan Noyan Kaya, Rıza Özdemir,Vildan Çalışkan, Derya Akar Balcı, Güngör Kibaroğu, Gürcan Banger, Yalın Tunalı, Ramazan Terzioğlu, Rabia Barış,Osman Koçak, İsmail Gül Eskişehir Sanat Derneği’nin fuardaki stantında okurlarıyla buluştu, kitaplarını imzalıyor…