Kahramanmaraş’ta 9 öğrenci ile 1 öğretmenin hayatını kaybettiği okul saldırısına ilişkin davanın ilk duruşması Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Saldırgan İsa Aras Mersinli’nin babası Uğur Mersinli, mahkemedeki savunmasını tamamladı.
Duruşmada ilk olarak hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Mersinli, bu sırada ailelerin tepkisiyle karşılaştı. Mahkeme başkanının müdahalesiyle salonda sakinlik sağlandı.
“Çocuğun planlı saldırısı ile ebeveynlerin sorumluluğu ayrılmalı”
Savunmasında olayın sorumluluğunun anne ve babaya yüklenmemesi gerektiğini savunan Mersinli, oğlunun hakkında henüz bir kamu davası açılmadığını öne sürdü.
Mersinli, “Oğlum hakkında düzenlenmiş bir iddianame yoktur. Oğlum hakkında kamu davası açılmalıdır. Sadece ebeveynler hakkında dava açılmamalıdır. Çocuğun planlı saldırısı ile ebeveynlerin sorumluluğu birbirinden ayrılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Olayın ardından devlet tarafından yeni tedbirlerin geliştirildiğini belirten Mersinli, bu durumun olay öncesi ve sonrası arasında fark bulunduğunu gösterdiğini söyledi.
“Silahları benden habersiz almış”
Oğlunun evde bulunan silahlara kendisinden habersiz ulaştığını ileri süren Mersinli, silahların arama sırasında bulunmadığını, yerlerini kendisinin gösterdiğini söyledi.
Mersinli, “Çocuk bu olayda silahlara kendisi ulaşmıştır. Çocuğun silahlara erişmesi ebeveyn kusuru göstermez. Silahları benden habersiz almıştır. Aras’ın okul saldırısı yapacağını kim biliyordu? Okul saldırısını bilmiyordum. Olayın bütün riskinin tarafıma yüklenmesi yanlıştır” diye konuştu.
Silahların yatak odasındaki kilitli bölümde bulunduğunu belirten Mersinli, “Silahlar çalınmıştır. Yatak odaları, evlerde kapıları kilitlenen yerlerdir. Silahlar arama sırasında bulunmadı, ben yerlerini kendim söyledim” dedi.
Oğlundan hırsızlık suçundan şikayetçi olduğunu da ifade eden Mersinli, “Benim oğlum evimden hırsızlık yapmıştır. O nedenle kendisinden hırsızlık suçundan davacı ve şikayetçiyim” ifadelerini kullandı.

“Pandemi döneminde çocuklar evlere hapsoldu”
Oğlunun şiddet eğilimi gösterdiğine ilişkin bir durumla karşılaşmadıklarını savunan Mersinli, pandemi döneminin çocukların sosyal hayatı üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Mersinli, “Pandemi döneminde çocuklar evlere hapsoldu. Biz çocuğumuzu takip ettik. Bir gün oyun oynuyorsa diğer gün oyun oynayamazdı. Biz aile olarak hiçbir zaman Aras’ın şiddet eğiliminde olduğunu görmedik” dedi.
Oğlunun okula uyum konusunda sorunlar yaşadığını belirten Mersinli, bu nedenle psikologla görüştüklerini ancak kendilerine ciddi bir durum aktarılmadığını söyledi.
“Çocuğumuzun okula uyum sorunları vardı, okulu sevmiyordu ancak biz onun için psikologla görüştük. Her anne ve baba kendi çocuğu için en iyi anne ve babadır. Psikoloğa gittik ve bize herhangi bir şey söylemedi” diyen Mersinli, oğlunun 32 kez rehberlik öğretmeniyle görüştüğünü ancak kendisine bu görüşmelerle ilgili bir uyarı yapılmadığını ileri sürdü.
“Okul saldırısı planını bilsem atış yaptırmazdım”
Oğlunu poligona götürdüğünü kabul eden Mersinli, bunun oğlunun saldırı planıyla bağlantılı olmadığını savundu.
Mersinli, “Hiçbir yerde atış yaptırılmadı. İlk defa poligonda atış yaptı. Benden habersiz atış yapma şansı yok. Önceden tecrübesi de yok. Bana sadece ‘Arkadaşlarım atış yapmış baba, bana da yaptır’ dedi. Okul saldırısı planını bilsem zaten bu atışı yaptırmam” şeklinde konuştu.
Oğlunun bilgisayarındaki içerikleri de anlamadığını ifade eden Mersinli, hayatı boyunca Almanca eğitim aldığını ve İngilizce bilmediğini belirterek, “Ben bilgisayardaki oyunları normal oyun olarak gördüm. Ben şifre kırma konusunda uzman değilim” dedi.
İsa Aras Mersinli’nin WhatsApp profil fotoğrafında ABD’deki saldırgan Elliot Rodger’ın fotoğrafının bulunmasıyla ilgili soruya da yanıt veren baba, “Aklıma gelen ilk şey çizgi film karakteri, anime karakteri sandım. Resmi gördüm ama çizgi film karakteri olarak düşündüm. O saldırganı ilk kez olaydan sonra gördüm ve tanıdım” ifadelerini kullandı.
“Kandırıldığımı hissediyorum”
Oğlunun saldırı öncesinde hazırladığı manifestodan haberdar olmadığını söyleyen Mersinli, kendisine yönelik suçlamalara tepki gösterdi.
Mersinli, “İsa Aras Mersinli’nin okul saldırısı yapacağını görüp tahmin eden kamu görevlilerinin, bu bilgileri neden aileyle paylaşmadığını öğrenmek istiyorum. Adalet, bir şeyi yerli yerine koymak demektir. İsa Aras Mersinli manifestosunu önceden hazırlamıştır. Ben onu poligona silah sevgim için götürdüm, kandırıldığımı hissediyorum” dedi.
Ailesinin oğlunun psikolojik durumuyla ilgili doktor arayışında olduğunu da anlatan Mersinli, eşiyle birlikte uzman araştırdıklarını belirtti.
Mersinli, “Son görüştüğümüz psikolog majör depresyon teşhisi koydu. Genelde Kahramanmaraş’takiler buradaki psikologlardan memnun olmadığı için biz doktor araştırıyorduk. Eşim de benle birlikte doktor araştırıyordu. Ben randevu için elimden geleni yaptım, doktor araştırıyordum” ifadelerini kullandı.
Duruşmada kendisinin ve eşinin geçmişte psikolojik tedavi gördüğünü de anlatan Mersinli, oğlunun bir dönem yaşadığı rahatsızlık sonrası uzman doktora yönlendirildiğini ancak kendilerine acil bir durum bildirilmediğini söyledi.
Öte yandan Mersinli, olay günü kasaptan evine giderken yoğun siren sesi duyduğunu, tanıdığı bir gazeteciyi arayarak olay hakkında bilgi aldığını ve okulun ismini öğrenmesinin ardından okula gittiğini anlattı.
Uğur Mersinli’nin savunmasının tamamlanmasının ardından duruşmaya anne Pınar Peyman Mersinli’nin savunmasıyla devam ediliyor.





