İYİ Parti’nin Türk siyasi hayatında yer almasıyla, iki parti yani MHP ile aralarında diyaloglar da başladı.

Dün bu köşede MHP’ye yıllarca hizmet vermiş, isimlerin MHP’den istifa edip İYİ parti’ye geçişleriyle ilgili görüşleri aktarmıştım.

Bugün de bu görüşlere devam edelim.

Düzenlenen basın toplantısında Ahmet Vural, “tek adamlığa” vurgu yapmış ve bunun sakıncalarını dile getirmişti.

Ahmet Vural’ın dile getirdiği ve istifa edenlerin konuyla ilgili görüşlerine bir bakalım.

 

***

 

“Ülkemizde yargının tek adama bağlanmasıyla adalete güven sarsılmıştır.

Kanun kuvvetinde Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kanun hakimiyeti zedelenecek, Yasama meclisinin yetkileri önemli derecede daraltılacak, tek adam meclis’e hakim olacaktır.

Eğitim sistemine yapılan gereksiz müdahalelerle, özellikle mantık ve felsefe derslerinin geri plana alınmasıyla sorgulayan, araştıran, kendi olabilen, özgür düşünceli nesiller yerine, başkalarının kararını körü körüne uygulayan nesiller yetiştirilecektir.

Toplum çok gerilmiş, ayrıştırılmış adeta iki kutba bölünmüştür. Bu nedenle toplumsal barış her an bozulabilecek tehlikeli mecralara doğru gitmektedir.

Ekonomide tehlike çanları çalmaya başlamış, yabancı ve yerli yatırımlar durma noktasına gelmiş, ülkeden sermaye ve yetişmiş beyin kaçışı hız kazanmıştır.

En önemlisi, devletin başındakiler, ‘Bu milletin adı Türk değildir’, ‘Türk milliyetçiliğini ayaklarımın altına alıyorum’ ve benzeri söylemleri açıkça ve alenen dile getirebilmektedirler. Bu gidişin sonunun ‘Türk unsuruna dayalı üniter devlet yapısını’ değiştirmeye doğru olduğu ayan beyan ortadadır”

 

***

Ülkenin bu aşamaya gelmesinde AKP ile işbirliğinde sakınca görmeyen MHP yöneticilerinin önemli katkısı olduğu da vurgulanıyor.

Demokrasilerin vazgeçilmez unsunu olan siyasi partilerde, parti içi demokratik kuralların işletilmesi elbet çok önemli.

Ancak günümüzde bir çok siyasi partide bunun işlemediğini görüyoruz.

Ahmet Vural ve arkadaşları buna da işaret ediyor ve “MHP tüzüğünün açık hükümlerine rağmen, parti içinde demokrasi kuralları bir türlü işletilmemiştir. Tüzüğün uygulanması için verilen büyük mücadeleden netice alınamamıştır. Bundan sonra da alınamayacağı açıkça anlaşılmaktadır”

İşte yukarıdaki bu görüşler MHP’den büyük kopuşlara neden olacaktır.

Önümüzdeki günler MHP ile İYİ Parti arasındaki karşılıklı suçlamaları da artıracaktır.

Nitekim İYİ Parti Genel Sekreteri ve sözcüsü Aytun Çıray’ın açıklamalarına Devlet Bahçeli yanıt vermiş, buna karşılık Çıray da bunu yanıtsız bırakmamıştı.

Bunlar devam edip gidecek.