Eskişehir’de yıllar önce Havacılık Parkı olarak açılan ve bir süre etkinliğini sürdüren çevre yolu üzerindeki park daha sonra giderek işlevini yitirdi.

Daha sonra müze olarak ziyarete açılan bu parka gelenler eskiden göklerin hakimi olan ancak sonra envanterden düşürülen askeri uçakları yakından görme imkanı buldu.

Özellikle çocukların merakla gezdiği bu parkta, zamanında askeri bir uçaktan bozma restoran da bir hayli ilgi görmüştü.

Ancak daha sonraları gereken önemin verilmemesi nedeniyle park da giderek işlevini yitirdi.

Bir zamanlar Anadolu Üniversitesi’nin bünyesine geçen parkta ilk zamanlar biraz hareketlenme olsa da sonradan bu hareketlilik de kayboldu.

 

***

Türk havacılığının merkezi olan Eskişehir’e böyle bir park gerekiyordu ve zamanında yapıldı, ancak daha sonraları atıl kaldı diyebiliriz.

Park 2020 yılının son ayında bölgesi itibariyle de Tepebaşı Belediyesi’ne devredildi.

Kent tarihine, kültürüne büyük önem veren Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, bu parkı çok daha işlevsel hale getirecektir.

Buna inancım var.

İlk etkinliğini de Parkın ismini halka sorarak vermesi ileride neler yapılabileceğinin de göstergesi oldu.

Eskişehir’de yeni bir cazibe merkezi olacağına hiç kuşku yok.

 

***

Eskişehir’in yakın tarihinde önemli değerleri vardır.

Örneğin Behiç Erkin, Türk demiryolculuğunun babası olarak bilinir.

Atatürk’ün yakın silah ve çalışma arkadaşı olan, TCDD’nin ilk Genel Müdürü Behiç Erkin’in kabri de kendi vasiyeti üzerine Eskişehir’de iki demiryolu makasının arasındadır

Tepebaşı Belediyesi’nin kentin cazibe noktalarından biri olması için çalışmalara devam ettiği ve Twitter üzerinden “Adını sen koy” sloganı ile başlatılan anketin sonucuna göre halk tarafından yeni adı Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı olan parka adı verilen Vecihi Hürkuş da Türk Havacılık tarihinin önemli isimlerindendir.

Yolu bir çok kez Eskişehir ile kesişen Vecihi Hürkuş adının verilmesi isabetli olmuştur.

 

***

 

 

 

Hayatları boyunca ülkemize büyük emekler vermiş Vecihi Hürkuş, Cengiz Topel, Sabiha Gökçen ve Behiç Erkin adlarının yer aldığı ankete yoğun ilgi gösterilerek, oylama sonucunda Vecihi Hürkuş isminin açık ara farkla birinci seçilmesi de Eskişehir halkının bir vefasıdır.

Başkan Ataç da değerlendirmesinde, “Burası, Eskişehir’imizin önemli simgelerinden biri ve belediyemize devrinin ardından daha aktif bir hale gelmesini sağlayacak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Alanın daha etkin biçimde kullanılması, hemşehrilerimizin yanı sıra Eskişehir’e dışardan gelen vatandaşların da parkı ziyaret edebilmeleri adına önemli işler yapacağız. Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı’nın varlığını gelecekte de sürdürmesinin, genç nesillere havacılığı sevdirilebilmek adına önemli olduğunu düşünüyorum” demesi de Türk havacılığına verdiği önemin göstergesidir.