Her iki oturumun da moderatörlüğünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar üstlendi. Bakan Bayraktar, kritik minerallere erişimin uluslararası ilişkilerde de belirleyici bir unsur haline geldiğini vurgularken tedarik güvenliğinin ulusal güvenlik politikalarının bir parçasına dönüştüğünü söyledi.

Dönüşüm ve Madencilik

Bakan Bayraktar’ın moderatörlüğünü yaptığı 1. Bakanlar Oturumu’nda enerji dönüşümünde madenciliğin rolü ele alındı. Oturuma; Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Boglarka İlles, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Dahir Shire Mohamed, Nijer Maden Bakanı Ousmane Abarchi, Libya Sanayi ve Maden Bakanı Ahmed Abu-Heise ile Suudi Arabistan Endüstri ve Mineral Kaynakları Bakan Yardımcısı Khalid Al Mudaifer katıldı. 

Talep Artıyor

Bakan Bayraktar, dünyada büyük bir enerji dönüşümü yaşandığını ve bunun kritik ve stratejik madenlere yönelik talebi arttırdığını söyledi. 

Çıkarmakla Sınırlı Değil

Kritik madenlerin; elektrikli araçlardan dijital altyapıya ve sanayideki dönüşüme kadar birçok alanda vazgeçilmez nitelikte olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bugün madencilik, sadece yer altındaki kaynakları çıkarmakla sınırlı değil. Bu alan; ekonomik güvenliğin, sanayileşme stratejilerinin ve elbette bölgesel etkinliğin temel yapı taşlarından biri oldu. Bunun ötesinde bu kritik minerallere erişim artık uluslararası ilişkilerde de belirleyici bir unsur haline geldi.” dedi.

Uluslararası Ortaklıklara Açık Model

Bayraktar, Eti Maden’in bor madeninde katma değerli üretimi önceliklendirdiğini ve nadir toprak elementlerinin işlenmesinde küresel bir aktör olma yolunda ilerlediğini MTAIC’nin de arama, teknoloji ve uluslararası iş birliklerine dayalı yeni bir yaklaşımın temsilcisi olduğunu kaydederek “Bu iki şirketimizi; sorumlu madenciliği teşvik eden, teknik kapasiteyi arttıran ve uluslararası ortaklıklara açık modeller geliştiren kamusal aktörler haline getirmiş durumdayız.” diye konuştu. 

Zorluklar ve Fırsatlar

Arz güvenliği ile ortaya çıkan zorluklar ve fırsatların masaya yatırıldığı 2. Bakanlar Oturumu’na Irak Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayan Abdülgani, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Bulgaristan Enerji Bakanı Zhecho Stankov, Libya Petrol ve Gaz Bakanı Khalifa Abdulsadek, Moldova Enerji Bakanı Dorin Junghietu, Romanya Enerji Bakanı Sebastian-Ioan Burduja ile Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir katıldı.

Ulusal Güvenliğin Parçası

Oturumda konuşan Bakan Bayraktar, enerjiye erişim konusunda tüm ülkelerin sadece teknik değil iktisadi ve finansal zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak “Tedarik güvenliği artık ülkelerin egemenlik algısının, dış politikalarının ve ulusal güvenlik politikalarının bir parçasına dönüştü.” dedi.

Çeşitlendirme

Oturumda yer alan bakanların farklı zorluklarla karşı karşıya olan ülkeleri temsil ettiğini dile getiren Bayraktar, “Arz güvenliği dediğimizde aslında en önemli unsurlardan bir tanesi çeşitlendirme. Yani tek kaynağı ya da tek güzergaha bağlı olmamak. Bunun yanı sıra bölgesel enterkonneksiyonları güçlendirmek, esneklik bunlar önemli unsurlar. Yani ne kadar esnek ne kadar dirençli sistemlerimiz olursa arz güvenliği açısından o kadar güvende oluruz.” diye konuştu.

Yardıma Hazırız

Bayraktar, Suriye’deki en zor görevin Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir’de olduğunu kaydederek “Bütün enerji altyapısını kurması gerekiyor. Biz Türkiye olarak her zaman için Suriyeli kardeşlerimize yardıma hazırız. Enerji altyapısının inşa edilmesinde sizin yanınızda olmaya hazırız. Hayatın en yakın zamanda normale dönmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.” dedi.

ırsatları Değerlendirin

Suriye ile Türkiye arasındaki doğal gaz bağlantısının kısa sürede tamamlanacağını ifade eden Bayraktar, “Suriye’de ciddi bir potansiyel var. Gaz sahaları, maden sahaları var. Madencilik açısından fırsat ve potansiyeller var. Yatırımcılara da bu bir çağrıdır. Suriye’deki fırsatları değerlendirin.” diye konuştu.

Kaynak: Bülten