Aslen Kırgızistanlı olan ve Türkiye’de yaşayan ailenin oğlu Baihan Baktybekova, 2 yaşında lösemiye yakalandı. Sakarya’da 6 ay süren tedavisinin ardından kemik iliği nakli için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne yönlendirilen Baihan’a, burada nakil yapıldı. Nakil sayesinde sağlığına kavuşan Baihan, şu anda 5 buçuk yaşında ve yaşıtları gibi okula gidiyor.
“Yüksek risk grubundaydı, nakil gerekiyordu”
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Özlem Arman Bilir, süreci şöyle anlattı:
“Bu hastamız 2 yaşında lösemi tanısı aldı. Sakarya’da 6 aylık tedavisinin ardından yüksek risk grubunda olduğu için kemik iliği nakline ihtiyaç duyuldu. 2 buçuk yaşındayken nakil yaptık ve şu an 5 buçuk yaşında, sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürüyor.”
Nakil sonrası sürecin kritik olduğuna dikkat çeken Bilir, “Nakil sonrası erken dönemde bağışıklık sistemi zayıf olduğu için hastalar enfeksiyonlara açık hale geliyor. Bu süreçte enfeksiyon riski, ağız ve bağırsak yaraları gibi yan etkiler olabiliyor. Yaklaşık 15–20 gün sonra verilen hücrelerin yerleşmesiyle risk azalıyor ancak ilaç tedavisi sürdüğü sürece ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.
“Yabancı bir ülkede çok zor bir süreçti”
Baihan’ın annesi Nuriye Baktybekova, oğlunun vücudunda morluklar fark etmeleri üzerine hastaneye gittiklerini anlatarak, “Tatile gitmiştik. Vücudunda morarmalar görünce doktora götürdük ve hastalığı orada öğrendik” dedi.
Zor bir dönem yaşadıklarını ifade eden anne Baktybekova, “Başka bir ülkede, ailemizden uzakta bu hastalıkla karşılaşmak çok zordu. Hastanede doktorlar ve diğer aileler bize büyük destek verdi. 2-3 ay boyunca küçücük bir odada kaldığımız zamanlar oldu. Şimdi oğlum okula gidiyor, arkadaşlarıyla oynuyor. Bu çok büyük bir mutluluk” diye konuştu.
Uzmanlar, benzer durumdaki hastalar için kök hücre bağışçısı olmanın önemine dikkat çekerek, imkanı olan herkesi bağış yapmaya çağırıyor.