Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için oylama yapmak üzere perşembe günü toplantıya başladı.

Toplantının, İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in güvenlik brifingiyle açıldığı belirtildi.

İsrail medyası, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Trump'ın damadı Jared Kushner'in, görüşmelerin tamamlanmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmeye girdiğini bildirdi.

Toplantı, Güvenlik Kabinesi toplantısının oylama yapılmadan sona ermesinin ardından saatler süren gecikmenin ardından gerçekleşti.

Daha sonra İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'nun rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin çerçevenin onaylanması için Witkoff ve Kushner ile birlikte katıldığı hükümet toplantısından bir görüntü paylaştı.

Netanyahu, "Başkan Trump ve ekibinin, Steve Witkoff ve Jared Kushner'ın olağanüstü yardımları olmadan bunu başaramazdık" dedi ve "yorulmadan çalıştıklarını" ekledi.

Netanyahu, Witkoff ve Kushner'e teşekkür ederek, "24 saat çalıştıklarını" söyledi.

"Sadece işe yaramadı - bence beyninizi ve kalbinizi ortaya koydunuz. Bunun İsrail ve ABD'nin, dünyanın her yerindeki iyi insanların yararına olduğunu biliyoruz," diye ekledi.

Kushner, rehineleri eve getirmenin Trump için "çok çok uzun zamandır" öncelik olduğunu söyledi.

"Hepimiz bunun için çok yorulmadan çalıştık" diye ekledi.

Witkoff, Trump'ın Netanyahu'nun "çok, çok zor kararlar" aldığına inandığını söyledi.

İsrail Kabinesi anlaşmayı Cuma günü erken saatlerde onayladı.

Açıklamada, "Hükümet, az önce tüm rehinelerin -yaşayanlar ve ölenler- serbest bırakılmasına ilişkin çerçeveyi onayladı" denildi.

Filistinli örgüt Hamas ile İsrail arasında Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el-Şeyh kentinde Türkiye, Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda dört gün süren dolaylı müzakerelerin ardından perşembe günü şafak vakti ateşkes anlaşması ilan edildi.

Trump, 29 Eylül'de Gazze için 20 maddelik bir plan açıkladı. Bu plan, yaklaşık 2.000 Filistinli tutsak karşılığında tüm İsrailli tutsakların serbest bırakılmasını, kalıcı ateşkesi ve İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi'nden kademeli olarak çekilmesini içeriyor.

Planın ikinci aşaması, Gazze'de Hamas'ın katılımı olmaksızın yeni bir yönetim mekanizması kurulmasını, Filistinlilerden ve Arap ve İslam ülkelerinden askerlerden oluşan bir güvenlik gücünün oluşturulmasını ve Hamas'ın silahsızlandırılmasını öngörüyor. Ayrıca, yeni yönetim ve Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için Arap ve İslam ülkelerinin finansmanı ve Filistin Yönetimi'nin sınırlı katılımı öngörülüyor.

Arap ve Müslüman ülkeler planı memnuniyetle karşılarken, bazı yetkililer de plandaki birçok ayrıntının tam olarak uygulanabilmesi için tartışılması ve müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.

Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları sonucu bölgede çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 67 bin 200 Filistinli hayatını kaybetti ve bölge yaşanmaz hale geldi.

*Bu habere Washington, DC'den Diyar Güldoğan katkıda bulundu

Kaynak: AA