Norveç Nobel Komitesi, 2025 Nobel Barış Ödülü'nün Venezuela muhalefet lideri Maria Corina Machado'ya verildiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, kamuoyunda kendisini layık görülen bir aday olarak tanıtmasına rağmen, 58 yaşındaki Machado, "Venezuela halkının demokratik haklarını savunmak için yaptığı yorulmak bilmez çalışmalarından dolayı" ödüle layık görüldü.

Bu yılki ödüle 244'ü bireysel, 94'ü kurumsal olmak üzere toplam 338 aday başvurdu.

Geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü, Japonya'daki atom bombası mağdurlarının oluşturduğu taban hareketi Nihon Hidankyo'ya, "nükleer silahlardan arınmış bir dünya yaratma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanık ifadeleriyle göstermeleri" nedeniyle verilmişti.

Nobel Barış Ödülü, 1901-2024 yılları arasında 111 kişi ve 31 kuruluş olmak üzere toplam 142 kişiye 105 kez verildi.

Toplam 28 kuruluş Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü; Uluslararası Kızılhaç Komitesi üç kez, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise iki kez ödüle layık görüldü.

İsveçli mucit Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda kurulan ve ilk kez 1901 yılında verilen Nobel Ödülleri, dünyanın en saygın ödülleri arasında görülüyor.

Fizik, kimya, fizyoloji veya tıp, edebiyat ve barış alanlarında her yıl verilen ödüllere, 1969 yılında İsveç Merkez Bankası tarafından ekonomi ödülü de eklendi.

Kaynak: AA