İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, 2022’nin ilk saatlerinde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şubesi’nde dernek üyelerine yönelik olarak düzenlenen seracılık ve dikey tarım konulu bilgilendirme toplantısına katıldı.

MÜSİAD Şube Başkanı Hakan Duman’ın açılış konuşmasıyla başlayan bilgilendirme toplantısında İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş katılımcılara ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Gümüş, ‘‘İlimiz yüzölçümünün yüzde 41’i tarımsal alanlardan oluşmaktadır. Örtü altı varlıkları ise toplam tarımsal alanımız içinde 5 bin 987 dekarlık bir alana sahiptir. Bu seralarımızda 5 bin 967 dekarlık alanla ağırlıklı olarak sebze üretilmekte olup buna ilaveten 2 dekarlık bir meyve alanı ve 18 dekarlık süs bitkisi üretimimiz mevcuttur’’ dedi. Gümüş, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 396 projeye toplam 70 milyon hibe ödemesi yapıldığını ve bu ekonomik yatırım projeleri ile 2 bin 77 kişiye istihdam sağlandığını söyledi.

Üreticilerin bu pastadan daha fazla pay almaları için çabaladıklarını ifade eden Gümüş, ‘‘Tarımsal ürünlerin üretilmesine yönelik olarak yıl boyunca üretim yapılabilen modern seralardaki iklimlendirme, sulama, gübreleme sistemi, kültür bitkileri ile bunların tohum, fide ve fidanlarının üretilmesi, yetiştirilmesi, sergilenmesi, korunması gibi projelere de yüzde 50 oranında hibe desteğimiz mevcuttur. Bunun yansıra yeni sera yapımı yatırımlarında yenilenebilir enerji kaynağı olarak jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı projelere de yüzde 50 hibe desteği vermekteyiz’’ ifadelerini kullandı. Gümüş, kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması amacıyla 2021 üretim yılında, KKYDP desteklerinin haricinde, Örtü Altı Kayıt Sisteminde (ÖKS) kayıtlı üreticilere Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteklerinin de sağlandığını söyledi.