Eskişehir'de yarım asra yakın süredir çiçekçilik yapan Zeki İlk, evlerde yetiştirilen bitkilerin kurumasına ve solmasına yol açan temel hataları sıralayarak, doğru sulama ve toprak seçiminin püf noktalarını aktardı.

"Toprak Kurudukça Su Vermek Çiçeği Öldürüyor"
Evlerde en sık yapılan yanlışın bilinçsiz ve düzensiz sulama olduğuna dikkat çeken deneyimli çiçekçi Zeki İlk, toprağın her kuruduğunda sulanmasının bitkiyi çürüttüğünü söyledi. Çiçeklerin türüne göre haftada bir veya iki kez düzenli periyotlarla sulanması gerektiğini belirten İlk, "Toprak kurudu" diyerek her gün verilen suyun bitkiyi öldürdüğünü vurguladı.
Market Toprağı Sinek ve Solucan Yapabilir
Saksı topraklarının her 6 ayda bir yenilenmesi gerektiğini belirten Zeki İlk, toprak kalitesinin bitki sağlığındaki kritik rolüne değindi. Marketlerde satılan bazı kalitesiz toprakların kısa sürede böceklenme, sinek ve solucan yapabileceği uyarısında bulunan usta çiçekçi, güvenilir yerlerden alınan gübreli ve kaliteli toprakların tercih edilmesini önerdi.

Güneş Işığı ve Saksı Değişimine Dikkat
Kesme ve saksı çiçeklerinin bakım gereksinimlerinin tamamen farklı olduğunu ifade eden İlk; vazo sularının iki günde bir tazelenmesi ve sapların alt kısımlarından kesilerek serin bir alanda tutulması gerektiğini aktardı. Cam arkasından gelen doğrudan güneş ışığının saksı çiçeklerine zarar verebileceğini söyleyen usta esnaf, eve yeni getirilen bitkilerin saksı boyutunun vakit kaybetmeden kontrol edilmesi ve gerekiyorsa daha geniş bir saksıya aktarılması gerektiğini kaydetti.





