Geçtiğimiz hafta sonu “Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla dünyada ve ülkemizde de çeşitli etkinlikler yapıldı.

0’dan 18 yaşına kadar bütün insanlar çocuk sayılıyor.

18 yaşını bitirdikten sonra “reşit” sayılıyor ve yasalar karşısında kendi kararlarını kendi veren insan olarak kabul ediliyorsunuz.

Avrupa’nın bir çok ülkesinde Amerika’da pek öyle değil ama ülkemizde insanlar kadın ya da erkek olsun 18 yaşını bitirdikten sonra da ailelerin çocukları olarak kalıyorlar.

Geçtiğimiz hafta sonu Cumhuriyet Halk Partisi, bu önemli günün mesajlarını Eskişehir’den verdi.

 

***

Eskişehir çocuklara en fazla değer veren illerin başında geliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in “Gelecek Eskişehir’den geçecek” dediği, çocukların en şanlı olduğu il olarak belirtiği Eskişehir önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, çocukların hayallerini süsleyen ve her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Masal Şatosu’ndan seslendi Türkiye’ye ve dünyaya. Çocuklar için eşit, özgür, şiddetsiz ve sömürüsüz bir dünya hayaliyle çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

 

***

20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla ilan edilen ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuklar için Eskişehir’den kuvvetli bir ses yükseldi.

Başkan Büyükerşen, belediye olarak çocuk odaklı çalışmalar hakkında bilgi verirken, “Bir çocuk şehrini sevmek ister, kendini ona ait hissetmek, şehrinde güvende olmak, şehrin olanaklarından yararlanmak ister. Önemsendiğini bilmek, taleplerinin ve haklarının karşılığını bulmak ister. Bir başka şehre gittiğinde, "bu benim yaşadığım şehirde neden yok" diye düşünmemek ve  "ayrıcalıklı olduğunu hissetmek" ister. Biz Eskişehir'i geliştirmek, daha çağdaş bir şehir haline getirmek için yola çıkarken, yalnızca ebeveynlerin ya da yetişkinlerin değil, hatta daha da öncelikli olarak, çocukların eğitimi, gelişimleri ve mutlulukları için çalışmamız gerektiğini, onlar için projeler üretmemiz gerektiğini düşünüyor idik. İstedik ki, çocuklar, yaşadığı sokakla, mahalleyle, okulla birlikte sosyalleşmeye başladıklarında onlara kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunalım” dedi.

 

***

Evet, Eskişehir’in çocukları gerçekten de şanslı.

Belediye bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Birimi ile yerelde çocuk haklarını yaygınlaştırmak, her çocuğun öncelikli yararını düşünen çalışma, proje ve faaliyetler gerçekleştiriliyor. Bu eğitici faaliyetler okul ve okul öncesi eğitim çağındaki çocuklarla, öğretmen ve velilerle, ergenler ve aileleriyle, özel gereksinimi olanlarla, ceza infaz kurumundaki hükümlüler ve çocuklarıyla, tarım işçisi aileler ve çocuklarıyla, denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülerle, tek bir kişi geride bırakılmadan yapılıyor.

 

***

Ülkemizde maalesef başta aileler olmak üzere, çeşitli kurumlar tarafından çocuk haklarının nasıl ihlal edildiğini görüyor, duyuyoruz.

Çocuk istismarı, cinsel taciz ve tecavüzlere ne yazık ki şahit oluyoruz.

Bunların önüne geçmek en büyük dileğimiz, umuyoruz her şehrin çocukları, Eskişehir’in çocukları kadar şanslı olsun.