Eskişehir Sanat Derneği 2002 yılının ilk günlerinde Ankara, İstanbul  ve daha çok Avrupa’daki sanat derneklerinin  modeliyle ve de  Halkevleri’mizin ruhuyla, Necmettin Koç’un  Kurucu Başkanlığında  kuruldu.

    Kurmak için kurulan, hadi bir araya gelip şiirlerimizi okuyalım, sergi açalım diye kurulmuşsıradan derneklerden kesinlikle değildi. Bir misyonu, bir vizyonu vardı. Eskişehir’in çağdaş sanatlarda yer alması amacı ve  her gün sanat etkinliklerinin yaşandığı kent olma hedefleri olan sivil sanat kurumunu gerçekleştirmekti...

    Eskişehir’de sanatın her alanında, her düzeydeki sanatçıları bir araya getirerek sanat etkinlikleri düzenlemek hedeflerinden di. Bu bizim Halkevlerimizin vede  Avrupa’daki sanat derneklerinin modeli idi, bunu gerçekleştirdi.

sanat dern

Amaçlarından birisi de; Eskişehir’de sanata ve sanatçıya sahip çıkmaktı.Çünkü; Eskişehir’de sanata ömrünü vermiş sanatçılarımız öldüklerinde hemen unutuluyordu, hatta öldüklerini  birkaç yıl  sonra  duyduklarımız bile oluyordu. Oysa gelişmiş, sanata ve sanatçıya değer veren ülkelerde 300 yıl, 500 yıl önce yaşamış sanatçılar unutulmuyor, adlarına etkinlikler düzenlenerek onları yaşatıyorlar, aralarında yaşayanlar kadar tanınıyorlardı. Eskişehir Sanat Derneği daha önce yaşamış 21 sanatçıya, adlarına etkinlikler düzenliyor. Hatta ulusal yarışmalar, sergiler yaparak Türkiye’ye de tanıtıyor. Sadece  ölmüş sanatçılarına değil,  70 yıl karikatür çizmiş, resim yapmış, eserleri yurt dışında müzelere alınmış, uluslararası karikatür yarışmalarında ödülleri olan ama  kişisel sergisini açmayan bir usta sanatçımızın sergisini sağlığında açtı. Bir onun mu? Zaman zaman bir çok böyle sergiler de yapıyor.

    Çağdaş sanatımızda Eskişehir’in yer almasını gerçekleştirmek için her etkinliğimizi ulusal düzeyde yapıyor. Ulusal sanatımızı Eskişehir’e, Eskişehir’deki sanatçılarımızı ulusal’a taşıyor. Eskişehir Sanat Derneği kuruluncaya kadar edebiyatımızın büyük ustalarından hiç biri Eskişehir’e etkinlik için gelmemişti. Eskişehir bugün ülkemizin edebiyatta merkezlerinden biri oldu.  

Eskişehir Sanat Derneği, Eskişehir’deki  sanatın sorunlarına çözüm de üretiyor. Bunlardan birisi;Eskişehir’de sanat-edebiyat dergisi sorunu.Hep bir iki sayı hevesli olarak dergiler yayınlanmış. Dernek bunu  “Eskişehir Sanat” dergisiyle çözdü. Ülkemizde tek, 15 günde bir yayınlanan 30 sayfalık birsanat-edebiyatdergisini yayınlıyor.  “Eskişehir Sanat” dergisi bu ay 190.sayısını yayınladı. Önceleri basılı olan dergişimdi “e-dergi” olarak yayınlanıyor ve okunma sayısı Google dökümüne göre 2000 li sayılarda.

Eskişehir Sanat Derneği’nin etkinlikleri. Dernek içi etkinlikler, Yerel kent etkinlikleri, ulusal etkinlikler, uluslararası etkinlikler. Ana okulundan üniversite öğrencilerine kadar öğrenci etkinlikleri. Ve Eskişehir’de Sanatı Yaygınlaştırma  ve Geliştirme etkinlikleri olarak gerçekleştiriliyor.

    Ulusal düzeydeki etkinliklerimizin sayısı 24’dür. Bunlardan bazıları; 16 yıldır sürdürdüğü“Yunus Emre Şiir Buluşması”Bu, Yunus Emre için en ciddi etkinliktir. Aynı zamanda Türk şiirini Eskişehir’de buluşturuyor. “Eskişehir Öykü Günleri” ülkemizde Ankara, İzmir, Antalya’dan sonra başlayan ve 9 yıldır sürdürdüğümüz önemli etkinliktir 13 yıldır sürdürüyoruz “Yunus Emre Şiir Yarışması” derneğin övünebileceği yarışmadır. 15 yıldır sürdürdüğü, Ergun Orbey, Özdemir Nutku, Güngör Dilmen, Yıldız Kenter gibi büyük ustalara verdiği“Tiyatroya Emek Ödülü”nü düzenliyor. 7 yıldır sürdürdüğüTürkiyenin her köşesinden katılımlı “Öğretmen Sanatçılar Sergisi” var.4 yıldır büyük ilgi gören “Yücel Saraçoğlu Aşk Şiirleri Buluşması ve yarışması”var.” Şahin Özyüksel Aramızda Sergisi”  de 8 yıldır sürdürüyor.Eskişehirde yaşamış, tamamen unutulmuş ünlü yazar, araştırmacı şair Vehbi CemAşkunun adına 9 yıldır Şiir Yarışması düzenliyor.“Kral Midas Öykü Yarışması” da 3 yaşında

 4 tane de uluslararası etkinliği var:9 yıldır düzenlediğimiz “Uluslararası Cumhuriyet Coşkusu Sergisi”,5 yıldır düzenlediğimiz  “Uluslararası Yunus Emre Resim-Heykel Sergisi”, 2 yıldır düzenlediğimiz “Uluslararası Eskişehir Fotoğraf Buluşması” ve ilkini ulusal olarak yaptığımız“Uluslararası Eskişehir Karikatür Sergisi” var.

Ana Okulları Nasreddin Hoca Masal Anlatma Şenliği.13 yıl Eskişehir Liseler Arası Tiyatro Şenliği düzenledi.Üniversite öğrencileri Eskişehir Genç Şiir Buluşması veEskişehir, Ankara, İzmir’deki üniversitelerdeki öğretim üyelerinden oluşan seçici kurulu olan Türkiye çapındaJürili Genç Sanat Sergisivar.Ülkedeki Tiyatro Festivallerinde adını duyuran Eskişehir Sanat Tiyatrosu,Yılda 40 serginin açıldığı sergi salonu vardı şimdi E-Galerisivar.Kitap Yayınları da yapıyor. 12 kitap yayınladı.Üyelerini ülkemizdekiMüzeleri, önemli sergileri ve kitap-sanat fuarlarını görmeleri için geziler düzenliyor.”Yunus Emre ‘yi Tanıma-Tanıtma Birimi”, “Lületaşı Araştırma-Geliştirme Birimi” gibi birimleri var. “Eskişehir’de Sanatı Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesini”  uyguluyor. Lise öğrencileri arasında düzenlediğimiz karikatür yarışmasında ödül alan 10 öğrenci Portekizde düzenlenen genç karikatür yarışmasında ilk 6 sıranın ödüllerini aldılar.Lise öğrencilerine Öykü Yarışması düzenleyen Avusturya’nın Graz kentinden sonraAvrupa’nın 2. kenti yaptıEskişehirimizi

   2021 Avrupa Birliği HibeProgramında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi,Şehir Tiyatroları ve Bulgaristan’dan Kukla Vakıfı ile “Eski Şehrin Kuklaları” projesini gerçekleştiriyor. Bu projede bir kukla yapım atölyesi kuruldu. Çekya’dan ve Bulgaristan’dan öğreticiler getirildi. Eskişehir’de Uluslararası Kukla Festivali gerçekleştirecek, Avrupa’da festivallere  katılacak, turnelere gidecek.  Eskişehiri dünyanın kukla sanatında merkezlerinden biri yapacak  bir büyük projeyi gerçekleştiriyorlar…