Büyük Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” dediği yıllardaki köylü maalesef günümüzde yok.

Bu söz, köylünün genelde çiftçilikle uğraştığı ve insanların karnını doyuran üretimler yaptığı dönemde o insanları yüceltmek için söylenmiş bir sözdür.

Ancak günümüzde, durum hiç de eski yıllarda olduğu gibi değildir.

Öncelikle uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle köylü, yani çiftçi tarımdan koparılmıştır.

Ekip, biçim emek veren köylü, emeğinin karşılığını ne yazık ki alamamaktadır.

Çiftçilerin üretim yapmak için en gerekli ihtiyaçları olan tarımsal araç ve gereçler borçlarını ödeyemediği için haciz edilmekte, ellerinden alınmaktadır.

Köylü bu şekilde nasıl üretim yapacaktır?

 

***

Çiftçinin ve köylünün desteklenmediği günümüzde, tarım ürünlerinin çoğunun ithal edildiği günümüzde köylü de ne yapacağını şaşırmış durumdadır.

Milletin efendiliği de zaten çoktan elinden alınmış durumdadır.

İşte bu durumda Belediyeler devreye girmektedir.

Eskişehir’de bu durum çok daha yaygındır.

Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri, köylü ve çiftçiye yönelik projeleriyle bu insanlara destek vermeye çalışmaktadırlar.

Yerel iktidar olan Belediyeler, genel iktidarın görmediği bu kesimi desteklemek için elinden gelen gayreti göstermektedir.

 

***

Tarımsal üretimin geliştirilmesi için tohum, fide gibi destekler veren Belediyelerimiz bu destekleri giderek arttırıyor.

Son olarak Büyükşehir Belediyesi, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine de önemli bir projeyle destek olmaya başladı. Alpu ve Seyitgazi Belediyeleri ile imzalanan protokol kapsamında Büyükşehir Belediyesi, 500 küçükbaş hayvan alarak, bu hayvanları ilçe belediyelerinin belirlediği alanlarda yetiştirmeye başladı.

“Eskişehir Modeli” adı verdikleri sistem ile bu alanda diğer yerel yönetimlere de örnek olunması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi bundan bir süre önce de ilçe sınırları içindeki Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazilerin tarıma açılması ve ekilip-biçilmesi için de bir uygulama başlatmıştı.

 

***

 

 

 

 

Başkan Büyükerşen “1925-1937 yılları arasına baktığınızda, ülkemizin tarım konusunda büyük atılımlar yaptığını görürsünüz. Bu atılımların arkasında, gerektiğinde traktöre binen, kooperatif kuran, kendi parasıyla satın aldığı, ot bitmez denilen Atatürk Orman Çiftliği’nde tarla süren bir lider vardır. Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizde tarımın gelişmesi için Avrupa’nın en önemli akademisyenlerini ülkemize defalarca davet etmiş, Eskişehir’de dâhil olmak üzere küçük ve büyükbaş hayvancılığın gelişmesi amacıyla çalışmalar yaptırtmıştır. Bizim yeniden bu günleri hatırlamaya, 21. yüzyıl teknolojisini de kullanarak tarımda model ülkelerden biri olmaya ihtiyacımız var” diyor.

 

***

Belediye, kökleri köyde olan ama iş bulma umuduyla kente gitmiş asgari ücrete çalışan gençlerin yeniden ata topraklarına dönüp bu ülkede üretime katkı sağlamalarını istiyor.

Gururla ‘Çobanım’, ‘Çiftçiyim’ diyebilmelerini istiyor.

Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir!” sözünden yola çıkarak, yeniden köylüyü bu milletin efendisi yapmak istiyor.