Eskişehirliler şehrin çıkarına olmayan bir durum karşısında yine duyarlılığını ortaya koydu.

Aynı termik santralda olduğu gibi.

Aynı kömür madeni çıkarma işinde olduğu gibi.

Sadece değerli tarım arazilerinin korunmasında değil, şehir çıkarına zarar getiren durumlarda da aynı karşı duruşu gösteriyorlar.

CHP’li milletvekilleri, Belediye Başkanları, sevil toplum kuruluşları şehrin çıkarına olmayan bu durum karşısında hep birlikte tavır koydu, tepki gösterdiler.

Bilindiği gibi yıllardır tartışılan Zafer Havaalanı garanti yolcu konusunda yüzde 99’luk bir sapma göstermişti.

Buradaki zararı önlemek ve yapılan yanlışı, başka bir yanlışla düzeltmeye kalktılar.

Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanına gerçekleştirilen uçuşları Zafer Havaalanına yönlendirmeye çalıştılar.

***

Konuyu öncelikle CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer gündeme taşıdı.

Sonrasında tepkiler ard ardına geldi.

Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanı’na yurtdışından yapılan uçuşların, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan ve yolcu tahminleri yüzde 99 tutmadığı için işletmecisine uçmayan yolcular için her yıl milyonlarca Euro ödenen Kütahya Zafer Havalimanı’na kaydırılması yönündeki girişimler Eskişehir’i ayağa kaldırırken, konu TBMM’de de gündem yarattı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Meclis’te yaptığı konuşmada Ulaştırma Bakanlığı’nın havayolu şirketlerine Eskişehir’e uçmama baskısı yaptığını belirterek, “Zafer Havalimanı soygununun ayıbını Eskişehir’deki havalimanını kapatarak ya da işlemez hale getirerek örtemezsiniz! Eskişehir’e, Eskişehirlilere, bizim ayrılmaz parçamız Emirdağlılara ve Eskişehir’imizi gezip görmek isteyen milyonlarca yurttaşımıza böyle bir ihaneti aklınızın ucundan dahi geçirmeyin” dedi.

***

Bir büyük tepki de geçtiğimiz gün  Avrupa Platformu önderliğinde sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasilerin katılımıyla Hasan Polatkan Havaalanı’nın kapatılmasına tepki göstermek için yapılan eylemle karşı çıkıldı.

Avrupa Platformu Başkanı Sebahattin Tetik, “Bizim Brüksel uçuşları 2005'te başladı. 2012 yılında Umre uçuşları başladı, 2016 yılında ise Hac uçuşları başladı. Eskişehir bu uçuşları başarılı şekilde gerçekleştiriyor ve vatandaşlar çok. Ama Zafer Havalimanını kurmak gibi bir hataya düştükleri gibi yine hataya düşüyorlar. Şimdi bakın, Eskişehir Afyon arası 135 Kilometre Eskişehir Emirdağ arası 111 Kilometre Zafer Havalimanı ise Emirdağ'a tam 131 Kilometre Eskişehir-Zafer Havalimanı arası ise 125 Kilometre Buradan iddiayla söylüyorum ki, Eskişehir'de Hac ve Umreye gidecek vatandaşlarımız Zafer Havalimanını kullanmaz. Gurbetçi hemşerilerimiz ise hiç kullanmaz. İstanbul'dan binerler, yine İstanbul'a inerler. Geçmişte de bu böyle olmuştur” ifadelerini kullandı.

***

Belçika Milletvekili Cemal Cavdarlı da, “ 17 yıldır buraya başta Brüksel olmak üzere altı noktadan bu şehre bu imkanı kullanarak geliyorlar. Biz burada siyasi bir amaç için toplanmış değiliz, yüzlerce binlerce Eskişehirli esnafın sanayicinin taksicinin simit satan hemşerimizin mağdur olmamasını istiyoruz. Aklın yolu bir 17 yıldır bu havalimanına inerek teknolojinin nimetlerinden faydalanırken bugün bu insanların yanlış bir yönlendirme ile hatalı bir yatırımla Zafer havalimanın kaybını Eskişehir’i kapatarak telafi etmeye kalkışmak akla ziyan bir harekettir.”

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de konuyla ilgili tepkilerini dile getirdiler.

İktidar milletvekillerinin de ellerini taşın altına konması istendi.

Belediye’nin toplu taşımaya zam yapmasını eleştiren iktidar yakınları bu konuda neden sessiz kalıyor.

Biz durumu ilgili Bakanlıklara ilettik demekle olmuyor.