Gerçekleştirilen kurs ve işbaşı izleme faaliyetleri, ülkemizin güncel eğitim politikaları olan Maarif Modeli, Dijital Türkiye Vizyonu, Sıfır Atık Hareketi, Aile Okulu Projesi ve yaşam boyu öğrenme stratejileriyle doğrudan ilişkilendirilerek önemli çıktılar sağladı.
Çekya'da Yapay Zeka ve Sürdürülebilirlik Odaklı Eğitim
7-11 Nisan 2025 tarihleri arasında Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen kurs faaliyetlerinde "Sürdürülebilirlik İçin Eğitim" ve "Yapay Zeka Çağında Eğitmen Olmak" başlıkları ele alındı. Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü, Balya Halk Eğitimi Merkezi, Havran Halk Eğitimi Merkezi, İvrindi Halk Eğitimi Merkezi, Manyas Halk Eğitimi Merkezi ve Marmara Halk Eğitimi Merkezi'nden 11 öğretmen ve usta öğretici dijitalleşme, yapay zeka okuryazarlığı, sürdürülebilirlik ve sıfır atık alanlarında bilgi ve becerilerini geliştirdi.
Dijital çağda eğitmenlerin değişen rolü ile öğrenme süreçlerine yaratıcılık ve esneklik kazandırma yöntemlerinin tartışıldığı "Yapay Zeka Çağında Eğitmen Olmak" isimli kurs programında eğitimde yapay zekanın kullanım alanları, dijital araçların entegrasyonu ve teknoloji destekli öğretim stratejileri üzerine uygulamalı çalışmalar yapıldı.
Eğitimde çevresel farkındalık, geri dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusundaki içeriklerin işlendiği "Sürdürülebilirlik için Eğitim" isimli kurs faaliyetinde ise katılımcılar Sıfır Atık Hareketine katkı sağlayacak önemli kazanımlar elde etti.
İspanya ve Yunanistan'da Disiplinlerarası İşbaşı İzleme Faaliyetleri
24-28 Mart 2025 tarihleri arasında İspanya'nın Kanarya Adaları'nda gerçekleştirilen işbaşı izleme faaliyetinde Havran Halk Eğitimi Merkezi'nden 1 katılımcı yer aldı. Yabancı dil öğretim süreçleri ile yetişkinlerin dil öğrenme biçimleri üzerine hazırlanan öğrenme programı kapsamında, çok dilli bir yetişkin eğitimi merkezinde farklı sınıf seviyeleri ve çeşitli yabancı dil sınıflarının eğitim süreçleri gözlemlendi.
28 Nisan – 2 Mayıs 2025 tarihleri arasında Yunanistan'da düzenlenen işbaşı izleme faaliyetlerine Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü, Havran Halk Eğitimi Merkezi, İvrindi Halk Eğitimi Merkezi, Kepsut Halk Eğitimi Merkezi, Manyas Halk Eğitimi Merkezi ve Marmara Halk Eğitimi Merkezinden farklı branşlardan seçilen 10 öğretmen katıldı. İşbaşı izleme ve etkileşim süreçleri psikoloji, sosyoloji, aile eğitimi ve rehberlik, sosyal bilgiler, dil eğitimi, temel becerileri ve hayat boyu öğrenme temalarında gerçekleştirildi.
Faaliyetlerin yürütüldüğü yetişkin eğitimi merkezinde İsveç ve İspanya'dan grup hareketliliği ve uzun dönem öğrenme hareketliliği faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere gelen katılımcıların da yer alması, çok kültürlü bir öğrenme ortamı sağlarken yeni iş birliklerine de zemin hazırladı.
Eğitimde Kalite ve Uluslararasılaşma Hedefi Güçleniyor
Erasmus+ projeleri aracılığıyla hem Türkiye'de uygulamaya konulan Maarif Modeli'nin temel dayanaklarını güçlendirmek, hem de eğitimde kalite, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedeflerine uluslararası boyutta katkı sunmak amacıyla elde edilen kazanımlar, il genelindeki eğitimcilerle yaygınlaştırma faaliyetleri aracılığıyla paylaşılacak.