Cüneyt Arkın öyle bir köşe yazısıyla anlatılacak bir sanatçı olmadığı için ben de devam ettiriyorum.

Türk sinemasının usta isimlerinden Cüneyt Arkın'ın hayatını kaybetmesi, doğduğu Eskişehir'in Karaçay Mahallesi'nde üzüntüyle karşılandı. Muhtar Metin Erul, "Çocukluğumuz, filmlerini izlemekte geçti. Hayatını kaybetmesine çok üzüldük" dedi.

Cüneyt Arkın’ın bir paylaşımı vardı.

“İlerleyen günlerde Eskişehir’e bağlı ve dünyaya geldiğim Odunpazarı ilçesindeki Cüneyt Arkın Parkına gidip bol bol karımın sevdiği papatyaları ekeceğim” demişti.

Arkın gelemedi ama  Odunpazarı Belediyesi “ Başımız sağ olsun. Papatyaları birlikte ekecektik. Şimdi kreş öğrencilerimiz #CüneytArkın Parkı'nı onun için papatyalarla donatıyor” şeklindeki paylaşımıyla yanıtladı.

AzPolitik fotosu-4

Kent merkezinde ise çocuklar, eşi için çiçek ekeceğini geçen ay sosyal medyadan duyuran sanatçının yerine, adının verildiği parkı papatyalarla donattı.

***

Cüneyt Arkın’ın hayatında önemli yer tutan bir anı ise vefatının ardından şöyle paylaşıldı.

“Yıl 1972. Adana Altın Koza Film Festivali. 12 Mart Muhtırası’nın hemen ardından yapılan bu festival, Türk Sinemasının önemli ve üzücü olaylarından birine tanıklık etmiştir. Yılmaz Güney’in “Baba” filmi, festivalde En İyi Film ödülünü alırken, filmin başrolünü oynayan Yılmaz Güney de En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştı. Ancak, festival jürisinden yeniden toplantı yapması  ve filmleri yeniden oylatması istenmişti. Yapılan toplantı sonucu jüri; Yılmaz Duru’nun “Kara Doğan” filmini en iyi film seçip, en iyi erkek oyuncu ödülünü de “Yaralı Kurt” filmindeki rolüyle Cüneyt Arkın’a vermişti.

Ancak, Cüneyt Arkın, her zaman takdir edilen bir tepki koyarak, kendisine verilen ödülü kabul etmemiştir.  Verdiği röportajlarda durumu tepkisinin nedenini şöyle özetler:

“O ödül Yılmaz’ın hakkıydı. Şimdi Yılmaz bunu bilirken, aklı başında herkes bunu bilirken, o ödül bana yakışır mıydı? Yakışmazdı.”

***

Eskişehir’de tiyatroya da emek veren Ayşen Gruda vefat ettiğinde Kemal Sunal’a gönderme yapılarak “İki gözünün çiçeği geliyor. Karşıla” diye paylaşımlarda bulunulmuştu.

Cüneyt Arkın da bakın Fatma Girik vefat ettiğinde ne demiş.

"İnanamıyorum, bir dönem bitti. Nasıl dayanırım ben bu acıya... Sen ne iyi insandın. Ne kadar alçak gönüllü, dosttun. Mavi mavi bakardın... Nur içinde yat. O anlatılmaz, o hepimizin yüreğinde... Türk insanının yüreğidir o. Baştan aşağı Anadolu'dur o. Anadolu anasıdır o. Fatma'm bekle beni orada, geliyorum."

Güle güle

***

Ya madenci İlyas, unutulur mu hiç.

Cüneyt Arkın'ın başrolünü Tarık Akan ile paylaştığı ve maden işçilerinin çalışma koşullarının anlatıldığı 1978 yapımı Maden filminde yaptığı konuşma da sosyal medyada en çok paylaşılan sahnelerden oldu. "İşçiler birleşin" sloganıyla biten filmde Arkın, maden sahibine karşı çok ağır sözler söylüyordu.

***

Bugün son yolculuğuna uğurlanıyor.
Mekanı cennet olsun