15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Muğla'nın Marmaris ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast teşebbüsünde bulunan timde yer alan firari helikopter pilotu yüzbaşı Burkay Karatepe yakalandı. MİT'in yüz tanıma sistemi ve istihbarat birimlerinin ortak çalışması sonucu Afyonkarahisar'daki bir hücre evine düzenlenen operasyonla gözaltına alınan teröristin üzerinden yüklü miktarda ziynet eşyası, döviz, uyuşturucu madde ve sahte kimlikler ele geçirildi.
İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar Listesi'nde "Kırmızı" kategoride yer alan ve kırmızı bültenle aranan firari FETÖ üyesi Burkay Karatepe'nin yakalanmasına yönelik detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.
MİT’in Yüz Tanıma Sistemi Deşifre Etti
Darbe girişimi sonrası ihraç edilen ve yıllardır firari durumda bulunan Karatepe, Afyonkarahisar’da MİT’in yüz tanıma teknolojisine takıldı.
-
İlk Tespit: Kent merkezindeki kameralarca 14 Mart'ta kaydedilen görüntülerin incelenmesi sonucu MİT'in yüz tanıma sistemi, şahsın yüzde 77 benzerlikle Burkay Karatepe olduğunu tespit etti.
-
Teknik Takip: Yaklaşık 4 ay boyunca kentin farklı noktalarında 14 kez kameralara yakalanan teröristin; saç ve sakal tarzını değiştirdiği, şapka ve bere kullanarak kendisini kamufle etmeye çalıştığı belirlendi.
Otel Toplantısından Hücre Evine Uzanan Takip

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı koordinesinde Afyonkarahisar ve Eskişehir İl Emniyet müdürlükleri bünyesinde kurulan özel ekip, teröristin izini sürdü. Nisan ayında bir otelde düzenlenen toplantıya bereyle katılan ve sahte isimle kayıt yaptıran şüpheli takibe alındı. Aynı sokaktaki iki ayrı hücre evini kullanan teröristin üçüncü adrese geçmesi üzerine operasyon düğmesine basıldı.
Hücre Evinde Milyonluk Altın, Döviz ve Uyuşturucu
1 Ağustos gecesi Afyonkarahisar ve Eskişehir İstihbarat Şube Müdürlükleri ile Afyonkarahisar TEM ekiplerinin gerçekleştirdiği ortak operasyonla firari Karatepe yakalandı. Elektrik ve suyu bulunmayan atıl durumdaki hücre evinde yapılan aramalarda şu unsurlar ele geçirildi:
-
Maddi Varlık: Piyasa değeri yaklaşık 6 milyon 445 bin lira olan 98 Ata lira, 4 yarım altın, 23 çeyrek altın, 50 gram külçe altın, 33 bin 700 dolar, 2 bin 620 avro ve 13 bin 535 TL cash para.
-
Dijital ve Örgütsel Materyal: Dizüstü bilgisayar, hard disk, 8 USB bellek, 3 cep telefonu, 4 sim kart, örgütsel dokümanlar, başkası adına düzenlenmiş sahte kimlik ve askeri parka.
-
Diğer Bulgular: 2 adet bıçak ve 1,26 gram esrar. Karatepe'nin alınan adli tıp raporunda 0,34 promil alkollü olduğu saptandı.





