TBMM 28. Dönem 5. Yasama Yılı Açılışı'nda milletvekillerine hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ve sivil anayasa hedefinin Türk demokrasisi için önemli bir adım olduğunu belirterek, bu sürecin kutuplaşma siyaseti yerine mutabakata dayalı yeni siyaset anlayışıyla şekilleneceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Anayasa Yeni Siyasetin Eseri Olacak

TBMM'nin Tarihi Misyonu ve Meclis İtibarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM 28. Dönem 5. Yasama Yılı Açılışı'nda yaptığı konuşmada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tarihi önemine değindi. Dünyada iki kez gazilik unvanı alan tek meclisin TBMM olduğunu belirten Erdoğan, Milli Mücadele döneminden bugüne Meclis'in üstlendiği tarihi sorumluluğu hatırlattı. İktidar ve Cumhur İttifakı olarak yapıcı bir tutum sergileyeceklerini, farklı fikirleri dinleyeceklerini ifade eden Erdoğan, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'nin itibarını her şeyin üzerinde tutacaklarını dile getirdi.

Ekonomik Göstergeler ve Deprem Bölgesi Çalışmaları

Konuşmasında son dönemdeki ekonomik verilere ve yatırımlara yer veren Erdoğan, 6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen ihya çalışmalarına dikkat çekti. Deprem bölgesinde 455 bin 357 konut ve iş yerinin hak sahiplerine teslim edildiğini, cari fiyatlarla 5,4 trilyon lira harcama yapıldığını aktardı. 2026 yılının ilk yarısında Türkiye ekonomisinin yıllık yüzde 2,5 büyüdüğünü, yıllıklandırılmış milli gelirin 1,7 trilyon doları aştığını ve ağustos ayı ihracatının 280,3 milyar dolarla rekor kırdığını belirtti. Ayrıca turizm gelirlerinin ilk 6 ayda 25,7 milyar dolara ulaştığını, savunma ihracatının ise ilk 8 ayda 6,3 milyar dolara çıktığını kaydetti.

Fon Piyasası Düzenlemeleri ve Siyarette Yeni Paradigma

Sermaye ve fon piyasasında yaşanan aksaklıkların giderilmesine yönelik adımlara değinen Cumhurbaşkanı, hakkaniyet ve adalet çerçevesinde sorunun çözüldüğünü ifade etti. Siyasette salt iktidar karşıtlığı üzerine kurulan cephe anlayışının süresinin dolduğunu söyleyen Erdoğan, çatışma yerine uzlaşmayı merkezine alan bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini savundu. Siyasi partilerin önceliğinin Türkiye olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, iç cephenin güçlendirilmesi ve büyük Türkiye mutabakatının sağlanması çağrısında bulundu.

Yeni Anayasa Hedefi ve İlk 4 Madde Vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelede gelinen noktaya işaret ederek terör örgütünün silah bırakma kararı aldığını ve terörün bitme noktasına geldiğini belirtti. Konuşmasının son bölümünde yeni ve sivil anayasa ihtiyacına değinen Erdoğan, Gazi Meclis'in anayasa yapma ehliyetine sahip olduğunu dile getirdi. Anayasanın yürürlükte bulunan ilk 4 maddesine yönelik tavırlarının net olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, yeni anayasanın korkulara teslim edilmeden, Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir samimiyetle hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi