Türk-İş her ayın sonunda açlık ve yoksulluk sınırlarını açıklıyor.

Dolar önceki gün nasıl 8 lira sınırını aştıysa, Ekim ayı verilerine göre bu ayın yoksulluk sınır da 8 bin TL’yi aştı.

Türk-İş Araştırmasına göre 2020 Ekim ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 2 bin 482 lira olurken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut bunun içine  (kira, elektrik, su, yakıt) giriyor, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise yani yoksulluk sınırı 8 bin 085TL oldu. Bunların ayrıca küsuratları da var.

Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti' ise aylık 3 bin 035 TL olarak gerçekleşti.

 

***

Açlık ve yoksulluk sınırları dört kişilik bir aile üzerinden hesaplanıyor.

Eğer yalnız bir çalışansanız bu rakam 3 bin lirayı geçiyor.

Bu durumda çoğumuz yoksul, daha da çoğumuz aç anlamına geliyor.

Asgari ücretin 2 bin 300 lira civarında olduğunu düşündüğümüzde milyonlarca çalışan asgari ücret aldığına göre açlığın da altında.

Ki asgari ücreti alamayanlar da var.

Pandemi koşulları nedeniyle uygulanan kısa çalışmada çalışanların çoğunluğu 2 bin liranın altında ücret alıyor.

8 bin liranın üzerinde ücret almayan ise yoksul konumunda.

 

 

***

Türk-İş’in bu konudaki araştırma sonuçlarına baktığımızda, yaşanan Covid-19 salgını sürecinde, işsizlik ve enflasyon baskısı nedeniyle, hane gelirlerinin hızla düştüğü, bu durumun, çalışan ve emeklileri zor durumda bıraktığı ve geçim koşullarını bu kesim açısından giderek ağırlaştırdığı görülüyor.

Çalışanların iş güvencesi ve gelir kaybında yaşanan olumsuzlukların giderek artış gösterdiği vurgulanan açıklamada, “Yetersiz belirlenen asgari ücretle milyonlarca çalışan ailesiyle birlikte günlük yaşamını sürdürmeye çalışırken, küresel salgınla birlikte yaşanan ekonomik kriz sonrası yine milyonlarca çalışan kısa çalışma ödeneği tutarıyla geçinmek durumundadır. İşini kaybeden milyonlarca işçi düşük işsizlik ödeneğine mahkum kalmıştır. Ücretsiz izne –talebi olmaksızın işverenin tek taraflı iradesiyle- çıkarılan işçilere ise sadece günlük 39 TL nakdi ücret desteği verilmektedir. Kayıt dışı çalışan ve sayıları giderek artan milyonlarca işsiz ise toplumun iktisaden en düşük ve çaresiz kesimini oluşturmaya devam etmektedir.” ifadelerine de yer veriliyor.

 

***

Şimdi bu durumda çoğumuz yoksuluz, daha da çoğumuz açız demek doğru olmuyor mu?