Ambalaj atıklarının çöp olmadığı bilinci yerleşmeye başladı.

Artık insanlar evsel atık olarak bilinen çöpleri ayrı, ambalaj atıklarını ayrı toplayarak bırakıyor.

Bu toplumda geri dönüşüm bilincinin de giderek yerleşmeye başladığını gösteriyor.

Belediyelerin bu konudaki toplumu eğitme çalışmaları ve şehrin çeşitli yerlerine bırakılan kumbaralar da bu bilincin yerleşmesi ve gelişmesinde önemli rol oynuyor.

 

***

Merkezdeki üç belediye de bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor.

Geri dönüşüm olarak adlandırılan atıkların yeniden ekonomiye döndürülmesi ülke ekonomisine de katkı sağlıyor.

Geri dönüşüm firmalarının yanı sıra son zamanlarda iyice yaygınlaşan sokak toplayıcılarının topladıkları atıklar da sonuçta bir geri dönüşüm firmasına gidiyor.

Bu konuda bir sıkıntı var.

Vatandaş çöplerini ya da geri dönüşebilen atıklarını saatlerinde dışarı bırakmıyor.

Bir de bu bilinç yerleşirse şehrin temizliğine çok daha büyük katkısı olacak.

 

***

Geçtiğimiz gün Tepebaşı Belediyesi açıkladı.

2009 yılından bu yana geri dönüşüm uygulamaları sürdürülürken 2020 yılının 9 aylık döneminde toplam 6 bin 850 ton ambalaj atığı toplanarak geri kazanımı sağlandı.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından sürdürülen geri kazanım uygulamaları ile bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırılırken, atık oluşumu da engelleniyor. Bu kapsamda toplanan ambalaj atıkları, bitkisel atık yağlar, atık piller ve tekstil atıklarının miktarları, Tepebaşı halkının geri kazanım uygulamaları ve bilinçli tüketim alışkanlığı konusunda ne kadar duyarlı ve bilinçli olduğunu da kanıtlamaya devam ediyor. Ambalaj atıklarının (plastik, cam, kağıt, karton, metal, kompozit), bitkisel atık yağların, atık pillerin, atık elektrikli ve elektronik eşyaların ve tekstil atıklarının toplama işlemlerini gerçekleştiren Tepebaşı Belediyesi, her bir atık grubu için uygun aparatları, vatandaşların kolay şekilde ulaşabileceği şekilde ilçe geneline yerleştirmiş durumda. Bu kapsamda hizmet veren 252 adet kumbara, 145 adet kafes, 27 adet pet şişe toplama aparatı, 54 adet cam şişe toplama aparatı ve 15 bin kutu, tekstil atıkları toplama sisteminde 127 adet kumbara, atık pil toplama sisteminde 677 adet kutu, AEEE toplama sisteminde 1 adet kumbara ve 93 adet kutu, atıkların toplanması için sisteme dahil edilmesi olumlu bir gelişme.

 

***

Pandemi döneminde bir sıkıntı daha ortaya çıktı, yetkililer de bu konuda uyarıyor.

Maskeler gelişigüzel yerlere atılıyor.

Onları toplayanların hayatları atanlarınkinden daha değersiz değil.

Vaka sayılarının yeniden artmaya başladığı bu günlerde, bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olmalıyız.

Maskeleri yerlere değil mutlaka çöpe atmalıyız.