10 Ocak günü gazeteciler açısından önemli bir gündür.

Çünkü 10 Ocak 1961 yılında çıkarılan 212 sayılı yasa,

çalışan gazetecilere büyük haklar ve iyileştirmeler getirmiştir.

Gün, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.

1971 yılına kadar "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlamanın adı " 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vererek, üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürmüşlerdir.

(10 Ocak sokağa çıkma yasağı nedeniyle yerel gazetelerin yayınlanmadığı güne rastladığı için yazımı 1 gün sonra yazmak durumunda kaldım.)

 

***

10 Ocak’ın böyle de bir hikayesi vardır.

1971 yılından başlayarak, geçen süreçte getirilen bu hakların hemen hepsi birer birer yok edilmişlerdir.

Şu anda Türk basınının durumu ortadadır.

Buna karşın yerel basın ayakta kalma mücadelesini sürdürüyor.

Günümüz teknolojik gelişmelerine ayak uydurulmasıyla, yazılı basın, görsel basın ve dijital basın, her zaman için iktidarların hedef noktası olmuştur.

Basın ve ifade özgürlüğü yıllar içinde giderek yok edilmeye çalışılmaktadır.

Günümüzde basın özgürlüğü yok denecek kadar azalmıştır. Birkaç bağımsız yayın organı dışında medya iktidarın sesi haline gelmiş durumdadır.

 

***

10 Ocak uzun yıllardır kutlanmakta ama buruk kutlanmaktadır.

Çünkü, işsiz gazeteci sayısı öylesine artmıştır ki.

Özellikle de bu pandemi döneminde gazetelerin kapanması, işsiz gazeteci sayısının daha da artmasına neden olmuştur.

Türkiye’nin en büyük basın meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu, 2021 yılı 10 Ocak’ının, “Çalışan Gazeteciler Günü” değil de, “Çalışamayan Gazeteciler Günü” yakıştırması yapmıştır.

Bunun nedeni de, sadece geçtiğimiz yıl125 civarında kapanan gazetede çalışan 700 gazetecinin işsiz kalması, son dört yılda ise birleşme veya direkt olarak 800 gazetenin kapanması, uydudan yayın yapan 18 TV kanalının, yüksek maliyetli uydu bedellerini ödeyemedikleri için mecralarını değiştirmesi gösterilmektedir.

Tüm bunlara rağmen, TGF adına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada Genel Başkan Yılmaz Karaca, basın mensuplarının kamuoyunun bilgilendirilmesindeki en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, dayanışma ve güçleri birleştirme günü olarak değerlendirilen 10 Ocak Gazeteciler Günü'nün, mesleki mücadele gücümüzü ve azmimizi arttıran anlamlı bir gün olmasını dilemiştir.

 

***

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerinde bizleri hiç yalnız bırakmayan başta Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri ile destek açıklamalarını esirgemeyen, milletvekilleri, Odalar, Sivil Toplum Kuruluşları, dostlarımız ve okurlarımıza candan teşekkür ediyorum.