Geçtiğimiz hafta dikkat etmezsek Eskişehir’in yüksek riskli bölge içerisinde kalacağını, kısıtlamaların kaldırılması konusunda sıkıntı yaşayacağımızı yazmıştım. Nitekim tahminim doğru çıktı, Eskişehir yüz binde 43,85 vakaya yükseldi. Ancak risk hesaplamada sayılar değişince sarı renkte kaldık ve orta riskli olduk. Tüm yasaklara rağmen Eskişehir’deki vaka sayısında ivmeli bir yükseliş var iken, kısıtlamalar kalkmışken bu sayının düşeceğini düşünmek biraz fazla iyimser geliyor bana. İnsanlar dışarıya çıkmayı, kafelerde oturmayı çok özledi. Bu nedenle normalleşme süreci yine her şey normale dönmüş gibi ilerliyor maalesef. Kafelerin önünden geçiyorum oturacak yer yok. Sokaklar yine tıklım tıklım. Tramvayları da eskiye nazaran daha çok insan kullanıyor. Böyle giderse 2 hafta sonra güncellemeler yapıldığında haritada turuncu rengimizle yerimizi alırız.

FEDAKARLIĞA DEVAM ETMELİYİZ

Peki bunun olmaması için ne yapmalıyız? Şu şartlar altında dediğim gibi şehri maviye döndürmeye çalışmak bana çok iyimser geliyor. Ancak biraz çaba gösterirsek orta riskli olarak kalabilme şansımız olduğunu düşünüyorum. Bunun için de maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymamız gerekiyor. Bir kafeye mi oturacağız, içerisi tıklım tıklımsa girmeyelim. Şehirdeki tek kafenin orası olmadığını hatırlayalım. Boş bir kafe varsa orayı tercih edelim. Hem o esnafa da biraz destek olmuş oluruz. Tramvay çok doluysa, işimiz acil değilse bir sonraki tramvaya binmeye çalışalım. İşletme sahiplerinin de aynı şekilde duyarlı olması lazım. İşletmesi yüzde 50 kapasitesini doldurduğunda müşterilere uyarı yapıp almaması gerekiyor. Bu tarz fedakarlıklar yaparak orta riskli konumumuzu koruyabiliriz. Bu fedakarlıkları yapmazsak yüksek riskli konuma geçeceğiz ve zaten bunları uygulamak zorunda bırakılacağız.

‘SESLERİNİ DUYURMAK

İÇİN MEYDANLARDALAR’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşıyor. Türkiye’de ise kadın cinayetlerine ve kadına şiddete karşı etkin önlemler hala alınabilmiş değil. Önceki gün 3 kadın cinayeti yaşandı. 1 günde 3 kadın daha yaşamdan koparıldı. Kadınlar, sokaklarda özgürce yürüyebilmek istiyor. Kadınlar, iş yaşamında eşitlik istiyor. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın etkin kullanılmasını istiyor. Kadınlar, kadına karşı şiddetin önlenmesi için acil eylem planı açıklanmasını istiyor. Tüm bu taleplerini yinelemek için her 8 Mart’ta olduğu gibi kadınlar yine eylem ve yürüyüş düzenlenecek. 8 Mart günü saat 18.00’de Eşitlik İçin Kadın Platformu Dublin önünde basın açıklaması gerçekleştirecek. Saat 18.30’da ise kadınlar Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısı ile Espark önünde buluşarak Adalar mevkiine yürüyecek. Açıklamalara destek vermek isteyenler için kadın örgütlerinin davetini buradan da duyurmak istedim. Kadınların haykırışlarının ve haklı taleplerinin bu kez duyulması dileğiyle…