İnşaat Mühendisleri Odası açıklamasında “Her deprem sonrası medyada fayların saatlerce tartışıldığını görüyoruz. Oysa faylar ve deprem konusunda bilinmesi gerekenler; Dünya var oldukça depremlerin olmaya devam edeceği, şehrimizin tamamının deprem riski altında olduğu ve bir gün yıkıcı bir depremle yüzleşeceğimiz gerçeğidir. Şehrimiz, geçmiş yıllarda 1956-Çukurhisar ve 1999-Gölcük depremlerine maruz kalıp yıkıma uğramıştır. Gelecekte de depremlere maruz kalıp yıkımlar yaşanacağını üzülerek tahmin ediyoruz. Sizleri sadece fayları tartışarak oyalamaya mesleki sorumluluğumuz ve vicdanımız elvermiyor.
Şehrimizin yapı stoğu birçok ile göre yapı denetim ve mühendislik hizmetleri alma açısından daha olumlu olsa da; konu ile ilgili acil ve radikal önlemler alınmadığı takdirde, yaşanacak depremde özellikle yapı denetim ve mühendislik hizmeti almamış yapıların büyük bir çoğunluğunun yıkılacağını, böyle bir durumda Eskişehir’in önemli caddeleri olan Yunusmere, M.Kemal Atatürk, Kızılcıklı Mahmut Pehlivan, Cengiz Topel ve İsmet İnönü caddeleri gibi nispeten kötü zemin koşullarına ve yüksek katlı eski yapılara sahip caddelerimizde ciddi derecede can ve mal kayıpları yaşanabileceğini, ulaşımın aksayabileceğini, yardım için araçların ve iş makinalarının dahi buralara giremeyebileceğini, bu caddelerden geçemeyebileceğini üzülerek öngörüyoruz” denildi.
SEFERBERLİK BAŞLATILMALI
Depreme karşı alınacak en acil önlemin riskli yapıların tespit edilerek binaların yenilenmesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Yani kentsel dönüşümdür. Ancak mevcutta uygulama alanları ve uygulama yöntemleri ele alındığında yapılmak istenilenin kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşüm olduğunu tek katlı, insan yoğunluğunun az olduğu bölgeler riskli alan olarak ilan edilerek yeni rantların oluşmasına doğru yol alındığını, imar barışı ile deprem güvenliği belirsiz mühendislik hizmeti almamış binaların yapı stoğuna belgeli olarak katıldığını yine üzülerek görüyoruz.Şehrin tüm dinamikleri; belediyeler, kamu kurumları, meslek odaları, yapı denetim firmaları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri zaman kaybetmeden siyaset üstü bir bakışla bir araya gelerek deprem konusunda seferberlik başlatmalıdır. En son yaşanan Elazığ depreminde binaların yan yana ve aynı yükseklikte olduğu halde kiminin yıkılıp kiminin ayakta kalması deprem öldürmez bina öldürür şiarını bir kez daha doğrulamıştır. Karşılaşacağımız deprem sınavından başarı ile çıkabilmemiz için lütfen siz de gerek mevcut binanızın gerekse almayı düşündüğünüz evin mühendislik hizmeti (zemin etüt,proje, yapı denetim vb.) alıp almadığını, eğer almadıysa performans analizinin yapılıp yapılmadığını ve sonuçlarını sorunuz. Kentsel dönüşüm projelerini destekleyiniz. Birlik olduğumuz takdirde bu sınavdan başarıyla çıkacağımıza inanıyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak gereken tüm destekleri vermeye hazır olduğumuzu saygıyla bildiririz” denildi.