Adalet Bakanı Akın Gürlek, uyuşturucu suçlarıyla mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin açıklama yaptı. Gürlek, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda, uyuşturucu baronları ve uluslararası suç örgütlerine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

İstanbul'da iki gün önce, 2017 yılından bu yana firari durumda bulunan uluslararası uyuşturucu ticareti yapan suç örgütünün elebaşı İslam Yakut'un yakalandığını hatırlatan Gürlek, Mersin'de de Güney Amerika'dan deniz yoluyla getirilen kokainin sevkiyatını organize eden bir uyuşturucu ağına operasyon düzenlendiğini aktardı.

Kokain geminin su altındaki bölümüne gizlendi

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Mersin İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda uyuşturucu sevkiyatına ilişkin planın deşifre edildiği belirtildi.

Yapılan teknik ve fiziki takipte, uyuşturucunun geminin su altında kalan gövde bölümüne gizlenerek dalgıçlar aracılığıyla çıkarılması ve ardından Türkiye'nin batı illerine sevk edilmesinin planlandığı tespit edildi.

Bakan Gürlek, Brezilya'dan hareket ederek Mersin Limanı'na gelen CSPC PISCES isimli gemide arama gerçekleştirildiğini belirterek, geminin gövdesinin alt kısmındaki motor soğutma suyu bölümünde yaklaşık 350 kilogram kokain bulunduğunu açıkladı.

Aramada ayrıca uyuşturucunun su altından çıkarılmasında kullanılacağı değerlendirilen dalış ekipmanları ile su altı deniz scooterinin ele geçirildiği bildirildi.

1,5 milyar liralık uyuşturucuya el konuldu

Operasyonun detaylarını paylaşan Gürlek, piyasa değeri yaklaşık 1,5 milyar lira olarak belirtilen uyuşturucuya el konulduğunu ve 9 şüphelinin yakalandığını ifade etti.

Gürlek, “Brezilya'dan hareket ederek Mersin Limanı'na yanaşan CSPC PISCES isimli gemide yapılan aramada, gövdenin alt kısmındaki motor soğutma suyu bölümüne zulalanmış yaklaşık 350 kilogram kokain ile dalış ekipmanları ve su altı deniz scooteri ele geçirdik” dedi.

Operasyonda yakalanan 9 şüpheli hakkında “uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti” suçundan adli işlem başlatıldığı bildirildi.

"Baronlara geçit yok"

Operasyonun gerçekleştirilmesinde görev alan ekipleri tebrik eden Gürlek, uyuşturucuyla mücadelenin suç zincirinin her aşamasına yönelik sürdürüleceğini vurguladı.

Gürlek, “Gençlerimizi ve geleceğimizi hedef alan uyuşturucu suçlarıyla mücadelemizi kaynağından dağıtım ağına, finansöründen baronuna kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Zehir tacirlerine müsamaha yok. Baronlara geçit yok” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı