"BÜYÜLENMEMEK ELDE DEĞİLDİ"

Sanata ilk adımını 24 yıl önce atan Çevik, o anı şu sözlerle anlatıyor: "Camın ilk yapılış aşamasını gördüğümde ciddi anlamda büyülenmiştim. Camın bu şekilde yapılmış olabileceğini hiç tahmin etmiyordum. Merak ettik, araştırdık ve öğrenmek nasip oldu."

Cam Sanatı

"EN BÜYÜK DÜŞMAN: ISI FARKI"

Camın doğası gereği hem çok dayanıklı hem de son derece kırılgan olduğunu belirten usta sanatçı, üretimdeki en büyük riskin "termal şok" olduğunu ifade etti. Çevik, "Camlarımız İtalya’dan çubuklar halinde geliyor. Bunları 1200 derecede sıvı hale getiriyoruz. En hassas nokta, sıcakla soğuğun çarpışmasıdır. Tıpkı evde soğuk bardağa sıcak çay döküldüğünde çatlaması gibi... Biz bu kırılganlığı önlemek için özel soğutma fırınları kullanıyoruz," diyerek işlemin teknik hassasiyetine dikkat çekti.

SERAMİK GİBİ DEĞİL: DURMAK YASAK!

Cam sanatının diğer el sanatlarından ayrılan en keskin yönünün "hız" olduğunu belirten Adnan Çevik, malzemenin sürekli akışkan kalması gerektiğini hatırlattı:

"Seramik gibi dallarda malzeme soğuk olduğu için istediğiniz zaman durup devam edebilirsiniz. Ancak camda böyle bir şansınız yok. Bin derecelik sıcak bir ürünle uğraşıyorsunuz; el sürme şansı sıfır. Tamamen cımbız ve maşalarla şekil veriyoruz. Ne kadar hızlı yaparsanız, ürün o kadar kaliteli olur."

Adnan Çevik

RENK SAYISI MESAİYİ BELİRLİYOR

Bir eserin ortaya çıkış süresinin işçiliğe göre değiştiğini söyleyen Çevik, bir ürünün ortalama 30 ile 45 dakika sürdüğünü ifade etti. Ürün üzerindeki her renk katmanı için farklı cam çubuklar kullanıldığını, bu durumun hem süreyi hem de emeği artırdığını belirtti.

YENİ BAŞLAYACAKLARA: "KORKMAYIN"

Cam sanatına merak duyanlara cesaret veren usta sanatçı, sözlerini şöyle noktaladı: "Yapımı zor görünse de inanılmaz keyifli ve insanı mutlu eden bir nokta. Merakı olanların korkuları olabilir ama başlamadan hiçbir şeyi bilemezsiniz. Önce başlayacaksınız, gerisi zaten geliyor.dedi

Muhabir: Enes Karakaya