Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü tarafından “Hasta Çocukların Psikososyal Gelişimi ve İlk Yardım Fiziksel Büyüme Motor Gelişimi” Semineri düzenlendi.

Afyon MYO Konferans Salonunda düzenlenen seminere; akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

“Çocuk bizim için en değerli canlıdır”

Özel Kadınana Çocuk Kliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özgür Kavak, bir çocuğun sağlığının her şey olduğunu belirtti. Bir çocuğun yaklaşık 30 kişiyi etkilediğini söyleyen Kavak, “Bir çocuğun sağlığı yerinde olmazsa annesi, babası, amcası, teyzesi dahil yaklaşık 30 kişi etkilenir. İş barışı ve toplumsal barış da bozulur. Çocuğu ateşli olan bir anne mesleğine tam olarak eğilemez; aklı sürekli çocuğunda kalır. O yüzden çocuk bizim için en değerli canlıdır” dedi. Çocuk doktorlarının bir bebek dünyaya geldiğinde ilk önce topuk kanı aldıklarını kaydeden Kavak, “Yeni doğan bebeklerden alınan topuk kanı testleri, ileride çocuklarda ortaya çıkabilecek psikososyal (davranışsal, duygusal) ve nörofizyolojik (sinir sistemiyle ilgili) gelişim problemlerini önceden tespit etmeye veya önlemeye yardımcı olur. Yani topuk kanında bakılan hastalıklar, zamanında fark edilmezse, çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

“Ateş düşürmek de bir ilk yardımdır”

Çocuk bakımında en önemli şeylerden birinin de ilk yardım olduğunu ifade eden Kavak, “Ateş düşürmek de bir ilk yardımdır. Boğazına para kaçan bir çocuğun nefes borusundan parayı çıkarmak da bir ilk yardımdır. İlk 15 saniyede para yutan veya yabancı cisim yutan çocuğun nefes borusundan yabancı cismi çıkarmak gerekir. Elinizi yumruk haline getirip midenin olduğu boşluğa koyarak arka arkaya en az üç defa bastırmak gerekli. Böylelikle çocuğun nefes borusuna pozitif basınç verdiğimiz zaman nefes borusundaki yabancı cisim neyse çıkarttığını görürüz. Buna biz Heimlich Manevrası diyoruz” şeklinde konuştu. Kavak, boğulma konusunda ise “Bir diğer ilk yardım boğulmadır. Bir çocuk suda boğulduğu zaman ilk 30 saniyede hava yollarını açmanız lazım. Çocukta kalp atışı varsa ağızdan direkt nefes verilmeli” dedi.

Seminer, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: BÜLTEN