Türkiye, Göç Yollarının Merkezi
Türkiye, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz-Orta Asya kuş göç yollarının kesişim noktasında yer alıyor. Bu konumu sayesinde zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olan ülkemizde, 490 kuş türü kayıt altına alınmış durumda. Bunun yanı sıra 154 memeli ve 141 sürüngen türü de Türkiye’nin doğal yaşamında yer alıyor.
Su Kuşları Her Yıl Sayılıyor
Su kuşu popülasyonlarını koruma amacıyla 1967 yılından bu yana her kış düzenli olarak su kuşu sayımıgerçekleştiriliyor. Bu sayımlar, sulak alanların ekolojik işleyişini anlamak, türlerin yıllar içindeki değişimlerini takip etmek ve nesli tehlike altında olan kuşlar için eylem planları oluşturmak açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda kuş gözlemcilerine eğitim ve farkındalık yaratma fırsatı da sunuyor.
165 Sulak Alanda Sayım Yapıldı
Gölü, İstanbul Boğazı, Beyşehir Gölü, İzmir Kuş Cenneti, Rize kıyıları, Batman Barajı ve Hirfanlı Barajı’nın da bulunduğu 165 farklı sulak alanda sayım gerçekleştirildi. 32 farklı kuş ailesinin sayıldığı çalışmalara, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) personelinin yanı sıra bilim insanları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve gönüllüler de katıldı.
1,6 Milyon Su Kuşu Sayıldı
Çalışmalar sonucunda, 2024 yılı itibarıyla Türkiye genelinde toplam 1 milyon 684 bin 756 su kuşu tespit edildi. Sayımlar, imkanlar dahilinde bireysel olarak ya da gruplama yöntemiyle gerçekleştirildi.
Sakarmeke Zirvede
Türkiye’nin en kalabalık su kuşu türü sakarmeke oldu. 671 bin 675 bireyle listenin başında yer alan sakarmekeyi, çamurcun, karabaş martı, flamingo, Van Gölü martısı ve yeşilbaş ördek takip etti.
Kolay avlanması nedeniyle zaman zaman espri konusu olan angıt türü ördekten ise 20 bin 454 birey sayıldı.
Sakarmeke, yaygınlık açısından da ilk sırada yer aldı. 124 farklı sulak alanda tespit edilen bu türü, gri balıkçıl, yeşilbaş ördek, karabatak ve çamurcun izledi.
Bu sayımlar, Türkiye’deki sulak alan ekosistemlerinin korunması ve su kuşu popülasyonlarının sürdürülebilirliği açısından kritik veriler sağlıyor.