Bunun üzerine Üniversite için arsa kamulaştırılır, Eskişehir’de de bir ofis açılır. Rektörlüğüne ise Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Servet Bilir atanır. Aslında Servet Bilir de kurucu rektör değildir.

O dönemde İstanbul ve Ankara’da köklü üniversitelerin yanında genelde illerin isimlerini taşıyan İzmir, Bursa, Adana, Diyarbakır, Kayseri, Mersin, Antalya gibi illerde üniversiteler eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

1980 ihtilali olur. Daha sonra YÖK kurulur. 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi illerdeki üniversitelere çeki-düzen vermek amacıyla üniversitelerin hepsinin kuruluşlarını iptal eder. Bu arada Anadolu Üniversitesi’nin kuruluşu da iptal olur.

Yerlerine, yöresel isimler taşıyan Uludağ, Dicle, Fırat, Akdeniz gibi üniversiteler yeniden kurulur. Anadolu Üniversitesi’nin adı da “Porsuk” olarak düşünülmektedir.

 

***

Bu süreçte Yılmaz Büyükerşen, öğrenci olarak girdiği EİTİA’yı bitirip akademik süreçleri de tamamlayarak, Akademi Başkanlığına kadar yükselir.

Bu yeni üniversiteler kurulurken, Büyükerşen, Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi Başkanı Prof. Dr. Battal Kuşhan’ı da yanına alarak dönemin Milli Eğitim Bakanı emekli general Hasan Sağlam’ın yanı giderler.

Üniversitelere yöresel isim verildiğini de hatırlatarak, Porsuk isminin bir hayvanı da anımsatacağını, üniversiteye açık öğretim fonksiyonu ve görevinin de verildiğini, Anadolu’nun çeşitli illerinde bürolar açma gereği olacağına işaret ederek isminin Anadolu olarak kalması konusunda Bakan Sağlam’ı ikna ederler.

Ve Eskişehir’de yeni kurulacak üniversitenin adı kararname gönderilirken Anadolu olarak verilir.

İTİA, DMMA ve Eğitim Enstitüsü’nü bünyesine alan Anadolu Üniversitesi, üç fakültesiyle birlikte önce kanun hükmünde kararname, sonra da kanun ile kurulur.

Bu yeni üniversitenin rektörlüğüne de Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen atanır.

Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer, sonradan da Tıp Fakültesi kurulur.

İllerdeki bu yeni üniversiteler kurulurken Prof. Dr. Orhan Oğuz da Marmara Üniversitesi’nin kurucu rektörü olarak atanır.

Son nokta:

Prof. Dr. Orhan Oğuz, Anadolu Üniversitesi’nin rektörü hiç olmadı. (Zaten bu konuda bir iddia da yoktur)

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 1982 yılında yeniden kurulan Anadolu Üniversitesi’nin kurucu rektörüdür.