Yerel basının çok zor günler geçirdiğini basın meslek kuruluşlarının Başkanları aylardır yüksek sesle konuşuyor.

Bundan iktidarın haberinin olmadığı söylenemez.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu gelinen bu durumu aylar öncesinden haber vermeye başladı.

Genel Başkan Yılmaz Karaca, gittiği her toplantıda, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun her toplantısında dile getirdi, getiriyor.

Yerel basının içersinde bulunduğu zor koşullar iktidar tarafından yaratılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bundan haberi yok deseniz olmaması imkansız.

Bu konuda en ses getiren olay Bursa’da yaşanmıştı geçtiğimiz günlerde.

 

***

Türkiye’nin en çok satan şehir gazetelerinden olan Olay Gazetesi, Olay TV ve Olay FM’in dün itibariyle kapanacağı ve medya sektöründen çekileceği duyurulmuştu.

Bu durum özellikle yerel medya camiasında büyük bir şok yaratmıştı.

Çünkü Olay gazetesi, Türk siyasi hayatının önemli isimlerinden Bakanlık yapmış, şu anda da AKP’ye yakın olarak bilinen Cavit Çağlar’a aitti.

Çağlar, ekonomik sıkıntı nedeniyle gazete ve televizyonu kapatacağını açıklamıştı.

Devlete olan milyonlarca lire borcunu ödeyen, Holding sahibi Çağlar’ın bile bu duruma düştüğünü gören Anadolu’daki çok sayıda gazete sahibi kendi durumlarını da ciddi ciddi düşünmeye başladı.

 

***

Dün bu konuda olumlu diyebileceğimiz bir gelişme yaşandı.

Gazeteyle birlikte Türkiye’nin ilk yerel televizyon kanallarından da olan Bursa Olay TV ve radyo kanalı Olay FM ekonomik sorunları gerekçe göstererek dün itibariyle yayın hayatını sonlandırma kararı aldığını kurum çalışanlarına duyurmuştu. Eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar’ın sahibi olduğu medya grubunda çalışanlara tebliğ edilen kapatma kararı son aşamada ertelendi.

Bu süreçte televizyon bölümünde çalışan 55 kişinin “yasal haklarını alma” garantisi verilerek iş sözleşmeleri sonlandırıldı. Kapatma kararı olarak duyurulan ve sonrasında vazgeçilen 30 Eylül’de çalışanların bazılarıyla yola devam edileceği bazılarıysa ise yeni sözleşme yapılmayacağı öğrenildi.

Kanalın kapatılıp kapatılmayacağı sorusuna ise eski Devlet Bakanı ve Olay medya grubunun imtiyaz sahibi Cavit Çağlar’ın yalnızca, “Hep beraber göreceğiz” yanıtını vermekle yetindiği bildiriliyor.

Bu da Bursa’daki durumla ilgili olumlu bir gelişme olarak belirtiliyor

 

***

Bir olumlu gelişme de geçtiğimiz günlerde Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve TGF heyetinin Basın İlan Kurulu Genel Müdürü Rıdvan Duran’ı ziyaretlerinde yaşandı.

TGF Genel  Başkan Karaca, Genel Müdür Duran’a ayrıca medyanın diğer sorunlarını da içeren bir dosya da sundu. Bu dosyada da kağıtta dışa bağımlılığının kalkması, SGK primlerinin yüzde 50 indirilmesi, gazete aboneliklerinin desteklenmesi, İcra ilanlarının yerel gazetelerde yayınının iptali yönündeki  çalısmalarının durdurulması, yerel basına KOSGEB kolaylığı sağlanması, yıpranma payı hakkının geri verilmesi, yerel merkezli televizyonların uydu bedellerinin düşürülmesi, internet medyası yasasının yürürlüğe girmesi ve Basın meslek odasının kurulması gibi konu konular yer aldı. Anadolu basınının önemine vurgu yapan Duran, iki kurumun karşılıklı işbirliği ile sorunların çözüleceğine inandığını kaydetti.

Bu da eğer sözler yerine getirilirse olumlu bir gelişme olarak kaydedild