Operasyonlarından kaynaklı atıkları ayrıştıran ve merkez ofislerinde sıfır atık yönetim sistemi kuran OEDAŞ bu sayede hem çevreyi koruyor hem de döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, atık yönetimi çalışmaları ve sıfır atık hedefleri hakkında bilgi verdi.

‘ATIKLARIMIZI AZALTIYOR’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ‘Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olduklarını söyleyen Yalçın, “Operasyonlarımız kapsamında oluşan atık malzemeleri sınıflandırarak uygun koşullarda depoluyor, ardından yetkili geri kazanım tesislerine teslim ediyoruz. Her yıl daha da geliştirdiğimiz iyi uygulamalar neticesinde 2023 yılında 4,3 ton kağıt, 1,5 ton plastik, 2,5 ton cam, 68 kg metal, 23 kg atık pil ve 1,4 ton karışık atık olmak üzere toplam 9,9 ton değerlendirilebilir atığı ekonomiye kazandırdık. Atıklarımızı yalnızca ayrıştırmakla kalmıyor aynı zamanda miktarını da azaltıyoruz.” dedi.

Yalçın, 2023 yılında ekonomiye kazandırdıkları 9,9 ton atık sayesinde elde ettikleri kazanımları ise şöyle açıkladı; “Atık yönetim uygulamalarımız ile 84 ağacı kesilmekten kurtarırken sera gazı emisyonumuzu 41,7 ton azalttık. Ayrıca 6.636 litre petrol, 560 ton ham madde, 138 metreküp su ve 224 bin 472 kWh enerji tasarrufu sağladık.”

‘SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRİYORUZ’

OEDAŞ’ın sıfır atık vizyonu hakkında da bilgi veren Yalçın, “2030 yılında, 2023 yılına kıyasla atıklarımızı yüzde 50 oranında azaltmayı, 2050 yılında ise sıfır atığa ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefimizin yanı sıra karbon ayak izimizin azaltılmasına dönük ağaçlandırma çalışmalarımız, biyoçeşitlilik uygulamalarımız ve yenilenebilir enerji yatırımlarımız gibi çevresel sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalarımızla da hizmet verdiğimiz bölgeden başlayarak ülkemize ve dünyamıza karşı sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz.” diye konuştu.

Editör: Onur Şentürk