Dünya Yaşlılar Günü’ne geçtiğimiz günlerde kutladık.

Yaşlılarımıza saygılı olmayı, aynı zamanda onları sevmeyi öğretmeye çalışıyoruz, küçük çocuklara.

Yaşlılar ömürlerinin büyük bir bölümünü bu ülke için aileleri için çalışarak geçirmiş insanlardır.

Yaş almaları nedeniyle de bazı fonksiyonlarında yavaşlama görülmektedir.

Bunlardan en ön plana çıkanları da yürümekte meydana gelen zorluklardır.

Kentin bir çok mahallesinde, semtinde yaşlılarımız var elbet.

Ancak şu sıralar Odunpazarı’nda hayatlarını sürdüren yaşlılarımızın bir sorunu ortaya çıktı.

***

Bilindiği üzere kısa adı UKOME olan Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nde alınan bir kararla Odunpazarı’ndaki Kemal Zeytinoğlu caddesinin araç trafiğine kapatılması yaşlıları zor durumda bıraktı.

Şunu da hatırlatmakta fayda var UKOME’de sadece belediyeler yok, çeşitli kamu kurumlarının temsilcileri de bu oluşumun içinde yer alıyor.

Bu karara esnaf da karşı çıktı.

Alışverişin durma noktasına geldiğini ileri sürdüler.

O işin bir başka boyutu.

Burada önemli olan yaşlıların bu sorunu nasıl çözümlenecek?

***

Toplu taşıma araçlarının caddeye girememesinden dolayı özellikle yaşlı vatandaşlar ulaşım konusunda zorluk yaşamayla başladı.

Dünya Yaşlılar Günü’nde ileri yaştaki vatandaşların memnuniyeti için onlarca etkinlik ve program düzenlenirken, Paşa ve Dede mahallelerinde yaşayan yaşlıların eziyeti görmezden gelindiğini söylemek yanlış olmaz.

Şehrin en eski yerleşim yeri olan mahallelerde yaşayan onlarca ileri yaştaki vatandaş, kent merkezine indikten sonra yeniden evlerine ya gitmekte zorlanıyor ya da gidemiyor.

Bunların içinde dediğimiz gibi yaşlısı var, hastası var, engellisi var.

***

Dede Mahallesi Muhtarı Ömer Saraçlar, mahalle içinde oluşan trafiğin de tehlike oluşturduğunu dile getirerek, yokuşu genç yaştaki insanlar bile çıkmakta zorlanıyor. 2017’de UKOME’nin almış olduğu bir karar doğrultusunda burası 5 sene sonra gecikmeli olarak kapatıldı. Gelen misafirlerimiz, yerlilerimiz veya mahalle sakinlerimiz bu konudan çok şikayetçiyiz. Dede Mahallesi’nde yaş ortalamamız 65 üstüdür. Buraya önceden minibüsler, otobüsler, dolmuşlar çıkıyordu fakat şu an hiçbir vasıtaya izin verilmiyor. Bu nedenle de mahallemizdeki yaşlılarımız aşağıya indiklerinde tekrar yukarı çıkamıyorlar. Taksi çağırıyorlar ama o da, ‘Ben şu anda oraya gelemem’ diyor. Başka bir vasıta ile gitmeye çalışıyorlar, yine gidemiyorlar. Yani Yeşil Efendi Sokak, Çoban Çeşme Sokak, Usta Ayaz, Kalabak, Paşalar Sokak olsun hepsi E-5 otobana, karayoluna döndü. O kadar aşırı derecede yoğun bir trafik var ki muhtarlığın önüne gelen araçlar, nereden gideceklerini şaşırıyorlar. Bir de Perşembe günleri Perşembe Pazarı kurulunca iyice trafik allak bullak oluyor.

Yetkililerden bu yolun açılmasını rica ediyoruz. Çünkü yaşlımız çok olduğu için devamlı minibüse, otobüse biniyorlar. En azından minibüs çıksa yeterli olur. Üniversite öğrencileri yukarıdaki Bademlik Kampüsü’nde ve onlarda aynı sıkıntıyı yaşıyorlar. Sabah saat 9’a çeyrek kalaya kadar son arabaları geliyor. Biz genç olduğumuz halde bizim dilimiz dışarıya çıkıyor bir de yaşlıları düşünün” diyor.

***

Gençler hadi bir şekilde çaresini bulur diyelim ama gerçekten yaşlıların, hastaların, engellilerin bu sorununa bir çözüm bulmak gerekiyor.