Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Türkiye genelinde okumak isteyip de imkansızlıklar nedeniyle okuyamayan genç kızlara üniversite eğitimi sağlamak amacıyla kurulmuş bir dernek.

Tanımaktan gurur duyduğum, rahmet ve minnetle andığımız değerli bilim kadını Prof. Dr. Türkan Saylan öncülüğünde kurulup işlevini de çok iyi yerine getiren bir dernek.

Daha sonraları kurulan şubeleriyle Türkiye genelinde üniversite öğrencilerine destek olmaya başladı.

Hayata geçirdiği çok sayıda projeyle de hem gençlere hem de yetişkin kadınlara hizmet verdi vermeye de devam ediyor.

***

Tamamen gönüllü bireylerin derneğin yönetiminde olsun üyeliğinde olsun hizmet verdiği bu dernek genç kızlarımızın yetişmesinde öncü oldu.

2000’li yılların başında Eskişehir Şubesi’nde yönetici olmaktan gurur duyduğum dernek o zamanlar bir iş hanının bir dairesinde kiralık olarak hizmet veriyordu.

Derken bir gün bağış hesabımızda o zamanın parasıyla yüksek bir miktar bağış yapıldığını gördük.

Bir kadın emekli öğretmen tarafından bağışlanan bu parayla derneğin uzun süre hizmet verdiği binası satın alındı.

Şimdi ise yine yapılan bir arsa bağışı ve diğer bağışlarla ÇYDD kendi binasını yaptırmaya başladı.

***

Gelinen bu süreçte Handan Çifter ve Seyhan Yalçın’ın Şube Başkanı olarak emekleri büyüktür.

Şu andaki mevcut Başkan Sevgi Akmen ise bu görevi gerçekten layıkıyla yürütüyor ve çok başarılı işlere imza atıyor.

Dediğim gibi tamamen gönüllülük esasına dayalı bir hizmet verilen Dernekte, Sevgi Akmen ve yönetimi derneğe bir bina kazandırmanın haklı gururunu yaşayacaklardır.

***

Şube Başkanı Sevgi Akmen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şubesi olarak Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıl dönümünde çağdaş bir merkez oluşturmanım heyecanı içinde olduklarını belirtiyor.

Şubenin yönetim binası ve etkinlik merkezini de içine alan projeyi yaşama geçirmek üzere temel atma töreni yapıldı.

Duyarlı bir bağışçının bağışı olan alan içinde inşa edilecek binada diğer bir bağışçımızın adını taşıyan Nedret Zahit Metin etkinlik Merkezi, etüt salonları, Türkan Saylan Arı Odası’nın yanı sıra dernekteki kurslarda üretilen ürünlerin satış imkanı da olacak.

Merkezde, Çocuk Kulübü etkinliklerinin yanında öğrencilere bilgisayarda çalışma olanağı sağlanacak.

Kitap kulübü ve diğer etkinliklerle kütüphaneden yararlanmaları sağlanacak. Odunpazarı tarihi bölgede Hamam Müzesinin hemen üstünde yapılacak olan bina Kültür Varlıklarım Koruma Kurulu'nun yapı koşullarına uygun olarak gerçekleştirilecek.

Kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik etkinlikler için önemli bir merkez olacak.

Bağışı gerçekleştirenlere, binanın bitirilip Eskişehirlilerin hizmetine girmesinde katkısı ve emeği olanlara teşekkürler.