Türkiye mobilya sektörü temsilcileri, artan üretim maliyetleri ve genel giderler nedeniyle fiyatlarda zorunlu bir güncellemeye gidileceğini açıkladı. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, hammadde ve personel giderlerindeki artışın sürdürülebilir seviyeyi aştığını belirterek, tüketicileri yıl sonuna kadar beklenen %20’lik zam oranı konusunda uyardı.
![]()
Üretim ve İşletme Maliyetlerinde Sürdürülemez Artış
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, sektörün içinde bulunduğu ekonomik darboğaza ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakü’deki resmi temasları sırasında üreticilerin yaşadığı maliyet baskısına dikkat çeken Güleç; asgari ücret düzenlemeleriyle yükselen işçilik giderleri, fabrika ve mağaza kiralarındaki fahiş artışların artık tolere edilemez bir noktaya ulaştığını vurguladı. Sektör temsilcileri, gelir-gider dengesinin bozulması nedeniyle işletme masraflarının doğrudan ürün etiketlerine yansıtılmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade ediyor.
![]()
Döviz Kuru ve Hammadde Tedariği Fiyatları Tetikliyor
Mobilya üretiminin temel bileşenleri olan ahşap, metal bağlantı elemanları, poliüretan sünger ve ithal döşemelik kumaş fiyatlarındaki yükseliş, nihai ürün maliyetlerini doğrudan etkiliyor. Döviz kurlarına bağlı olarak artan hammadde fiyatları, lojistik ve enerji giderlerindeki küresel tırmanışla birleşince yerli üreticinin kâr marjlarını minimum seviyeye indirdi. Ahmet Güleç, yıl sonuna yönelik öngörülerini paylaşırken, mobilya fiyatlarının %20'den fazla zamlanacağını belirterek vatandaşlara net bir takvim sundu. Bu durum, özellikle hammadde tedarik zincirindeki maliyetlerin perakende satış fiyatlarına mecburi yansıması olarak değerlendiriliyor.
Mobilya sektörü, son aylarda üretim maliyetlerini tüketiciye yansıtmamak adına öz sermayesinden fedakarlık yaparak piyasayı canlı tutmaya çalışıyordu. Ancak küresel enerji krizinin yansımaları ve yurt içindeki enflasyonist baskı, imalatçıların bu direncini sona erdirdi. Düğün sezonunun yaklaşmasıyla artan talebin, beklenen zamlarla nasıl bir etkileşime gireceği ise sektör paydaşları tarafından yakından takip ediliyor. Üreticiler, özellikle şehirlerarası nakliye ve mağaza işletme giderlerinin toplam maliyet içindeki payının her geçen gün arttığının altını çiziyor.
