45 İlde 68 projeye destek müjdesi

Bakanlık verilerine göre bu yılki hibe programı geniş bir coğrafi yayılıma ulaştı:

  • Kapsam: 45 farklı ilden toplam 63 kooperatif destek almaya hak kazandı.

  • Proje Sayısı: Üretimden pazarlamaya kadar çeşitlilik gösteren 68 farklı proje onaylandı.

  • Toplam Tutar: Kooperatiflerin kasasına girecek toplam hibe miktarı 34,8 milyon lira olarak belirlendi.

2025 yılında destek limitleri katlandı!

Artan maliyetleri ve kooperatiflerin büyüme hedeflerini göz önünde bulunduran Ticaret Bakanlığı, destek kalemlerindeki üst sınırları ciddi oranda yükseltti:

  • Makine ve Ekipman Alımı: Kooperatiflerin teknolojik altyapısını güçlendirmesi için verilen destek sınırı 400 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı.

  • Fuar ve Sergi Katılımı: Yerel ürünlerin tanıtımı için ayrılan kaynak 60 bin liradan 150 bin liraya yükseltildi.

  • İstihdam Desteği: Nitelikli personel çalıştıran kooperatiflere verilen yıllık destek miktarı 532 bin 800 liraya ulaştı.

5 Yılda yerel kalkınma hamlesi

KOOP-DES programının başladığı 2020 yılından bu yana sağlanan toplam katkı ise göz dolduruyor. Bugüne kadar toplamda 772 kooperatifin 826 projesi için 110,5 milyon liralık hibe kararı alındı. Özellikle deprem bölgesindeki iller başta olmak üzere Adana'dan Rize'ye, İstanbul'dan Şanlıurfa'ya kadar birçok şehirde üretim çarklarının dönmesi sağlandı.

Muhabir: Melih Şahin