Bilen, enerji maliyetlerinin yükselmesiyle kar marjlarının düştüğüne ve kendilerini zorlu bir kış dönemi beklediğine dikkat çekti. Esnafın, gelen zamları fiyatlarına hemen yansıtmadığını dile getiren Bilen, esnafın fiyatları dengelemek için çaba gösterdiğini ifade etti. Esnafın kar gütmeden günü kurtarmaya çalıştığını aktaran Bilen, elektrik, su, doğalgaz, personel, giderlerini karşılayabildiklerinde kendilerini başarılı kabul ettiklerini kaydetti. Piyasada güven bir havanın hakim olmadığını belirten Bilen, “Piyasa kimseye güven vermiyor. Elinde ürünü olanlarda satmak istemiyorlar. Bir stokçuluk da söz konusu. Bu da maliyetleri daha da yükseltmektedir. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in talepleri doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir paket daha açıkladı. Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinin faizlerini düşürdü ve kredi limitlerini arttırdı. Kredi limitleri 350 binden 500 bine yükseldi. Açılan paketin zorlu kış döneminde esnafa olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Bilen ayrıca, kredilerden ziyade döviz kurunun ve enerji maliyetlerinin sabitlenmesinin esnaf için daha iyi olacağını dile getirdi.
‘YAĞ VE UNDA ESNAFA İNDİRİM YAPILMALI’
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Sayit Karabağlı’nın Türk Şeker ile yaptıkları protokol çerçevesinde şekeri yüzde 50’ye yakın bir indirimle tedarik ettikleri aktaran Bilen , “Piyasada şekerin çuvalı bin 200 liradan tedarik edilirken 730 liraya tedarik ediyorduk. Bu yapılan indirim yağ, un gibi temel gıda ürünlerinde de yapılmalı. Şekerde olduğu gibi diğer ürünlerde indirim sağlanırsa direkt halkımıza yansıyacak. Bu konuda ilgililerden destek ve yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘GELEN ZAMLARI YANSITMAMAYA ÇALIŞIYORUZ’
1 yılda şekere yaklaşık 470 lira una ise 1 yılda yaklaşık 150 lira zam geldiğini belirten Pastane İşletmecisi Rahmi Kamacı, ellerinden geldiğince gelen zamları ürünlerine yansıtmamaya çalıştıklarını söyledi. Geçen yıl bir çuval şekerin fiyatının 350 lira olduğunu dile getiren Kamacı, son gelen zamla birlikte bir çuval şekerin 830 lira civarına yükseldiğini ifade etti. Sürüm olmadığı için kendi ürünlerine gelen zamları çok fazla yansıtamadıklarını kaydeden Kamacı, “Gelen zamları bire bir yansıtsaydım bugün kilogramını 70 liradan sattığım kuru pastayı 200 liradan satmak gerekirdi. 1-2 yıl önce bin 200 lira gelen elektrik faturam 4 bin 400’e çıktı. 200-300 liradan aldığım 1 çuval unu 550 liradan alıyorum. İnsanların alım gücü düşüyor. Eskiden kilogramla kuru pasta alan vatandaş adetle almaya başladı. Şeker zammını şu anda kendi fiyatlarımıza yansıtmayacağız. İleriki günlerde una margarine de zam gelirse fiyatlarımıza ancak o zaman yansıtırız” diye konuştu.