Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük tarihçilerden Prof. Dr. İlber Ortaylı, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında hayatını kaybetti. Sağlık durumu ağırlaşarak entübe edilen usta ismin vefatı sonrası, yıllar önce Üsküdar Çinili Camii’nde dile getirdiği o özel vasiyet akıllara geldi. Ortaylı’nın, "Ben ölürsem selamı sen vereceksin" dediği İmam Hatip Dursun Şahin, usta tarihçinin son isteğini Almanya'daki bir camide selasını okuyarak gerçekleştirdi.
![]()
Bir Cuma Namazı İle Başlayan Vasiyet
İlber Ortaylı’nın bu duygulandıran vasiyetinin hikayesi, Üsküdar Çinili Camii’nde kıldığı bir cuma namazına dayanıyor. O dönem caminin imam hatibi olan Dursun Şahin’in okuduğu seladan ve ses tavrından çok etkilenen Ortaylı, namaz çıkışı Şahin ile tanışmak istedi. Şahin'in sesindeki ustalığı fark eden Ortaylı, "Sende farklı bir tavır var, kimden ders aldın?" diye sordu. Amir Ateş’ten ders aldığını öğrenince, Şahin’in sesine olan hayranlığını şu vasiyetle mühürledi: "Ben ölürsem selamı sen vereceksin."
Almanya’da Yankılanan Son Veda
13 Mart 2026 tarihinde aramızdan ayrılan İlber Ortaylı’nın vasiyeti, kaderin bir cilvesi olarak Türkiye sınırlarını aştı. O dönem Almanya’da görevli olan Dursun Şahin, vefat haberini alır almaz görev yaptığı camide minareye çıkarak usta tarihçinin selasını okudu. Ortaylı'nın vasiyetine sadık kalan Şahin’in bu dokunuşu, hem tarih dünyasında hem de sevenleri arasında büyük bir üzüntü ve saygıyla karşılandı.
İlber Ortaylı’nın Mirası
78 yıllık ömrüne sığdırdığı sayısız kitap, konferans ve makale ile Türk toplumuna tarih bilincini aşılayan İlber Ortaylı, sadece bir akademisyen değil, aynı zamanda toplumsal bir rehberdi. Çok sayıda dil bilmesi, keskin zekası ve kendine has üslubuyla hafızalara kazınan Ortaylı, Türkiye’nin kültürel mirasının korunması için ömrü boyunca mücadele etti.


