Eskişehir son iki günde iki önemli projeyi hayata geçirdi.

Biri şehir çöplerinden elektrik üretecek tesis.

Diğeri de tramvay hattının uzatılması.

Hocamızın, öyle “yapacağız, edeceğiz” demekten çok “yaptık-ettik” dediğini biliyoruz.

Hemen tüm projelerinde bu böyle olmuştur.

Kendisi de bunu açık açık söylüyor zaten.

 

***

Bakın bu konuda ne diyor.

“Biliyorsunuz ben, öyle hayali bilgisayar resimleriyle, hayali projeler açıklamayı, vaat etmeyi sevmiyorum. Hazırladığım proje her açıdan tamamlanmadıkça yani, hem proje aşaması, hem de finansmanı sağlayacak kredi ve kaynaklar kesinleşene kadar açıklamıyorum.”

Evet bu hoca usulüdür.

 

***

Projeleri bir de hocanın ağzından görelim.

“Eskişehir’de bir takım çevreler ile bazı beslemeler, sırf siyaset yapmak adına, sırf beni eleştirmek ve bu yolla yıpratacakları düşüncesiyle yıllardır, Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı, verimli ve yenilenebilir enerji üretimi konusunda hiçbir şey yapmadığımızı, Eskişehir’e yapacağım yeni projelerim olmadığını söyleyip, yazıp çizip dururlar. Ancak bir kere de olsun, bana ya da çalışma arkadaşlarıma bu yönde yaptığımız bir şeylerin olup olmadığını açıp sormadılar. Çünkü bilirler ki, o zaman aldıkları cevap karşısında konuşacak, yazıp çizecek bir şeyleri kalmayacak. Sanırım bu tesis hepimizden çok bu arkadaşları sevindirecektir. Aslında, sevindirir mi, üzer mi pek emin değilim.

Asıl vurgulamak istediğim mesele ise şu;

Biliyorsunuz yaklaşık 8-10 aydır Eskişehir’in başına sarılan bir Termik Santral belası var.

Bakanlar Kurulu kararıyla tarım alanı ilan edilmiş, üzerinde tarımdan başka hiçbir iş yapılamaz denilmiş, bu bölgenin ve Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Alpu Ovamıza, kömürle çalışacak bir termik santral kurulması için süren çalışmalar var. Yetkililer, bütün bir şehir halkı top yekün karşı olmasına rağmen hiçbir şeye, hiç kimseye aldırmadan bu santrali kurmak için ısrarlarını sürdürüyorlar.

İşte toprağımızı ve tarımımızı tamamen yok edecek böyle bir projenin karşısında aklın, bilimin ve teknolojinin olanaklarını kullanarak böyle bir tesis kuruyoruz.

Bir zamanlar Eskişehir’in en büyük sorunlarından biri olan vahşi çöplükte bugün elektrik üretiyoruz. Parklarımızın, bahçelerimizin, yollarımızın güzelliklerine güzellik katan çiçekleri yetiştiriyoruz.

İsi dumanı yok…

Çevreye hiçbir zararı yok.

Bilhassa çevre temizliğine önemli katkı sağlıyoruz.”

Bu önceki gün açılan nerji tesisi ile ilgili olandı.

 

***

Gelelim tramvay hattının uzatılmasına, yine hocanın ağzından.

“Herhangi bir siyasi tartışma ortamı yaratmak için söylemiyorum ama bilinmesinde fayda var. Şehir Hastanesi’ne gidecek tramvay hattının yapımında geç kaldığımız yönünde bazı eleştiriler var. Bu gecikmenin, Büyükşehir Belediyesi olarak bizden değil, yapımına başlamamız için Tramvay Projesine onay vermesi gereken Ulaştırma Bakanlığı’ndan kaynaklandığını bilmenizi istiyorum.”

Bu da tramvay hattının uzatılması konusu

Hoca’da proje bitmez.