Hayvan üreticileri yem fiyatlarına art arda zamların gelmesiyle birlikte zor bir süreçten geçiyor. Yaşadıkları zor süreç ile ilgili konuşan Kızılcaören Mahalle Muhtarı Fesih Akkuş hayvan üreticilerinin kara kara düşündüğünü dile getirdi.

Çok zor şartlarda yaşadıklarını, yem fiyatlarının aldı başını gittiğini dile getiren Kızılcaören Mahalle Muhtarı Fesih Akkuş “Sap, balya, yem derken bir an önce bunun bir çözümü bulunmasını istiyoruz. Hayvancılıkta destek yok. Biz çiftçi olarak çok mağduruz. Hayvan aldığıma pişman oldum. Döviz, dolar, altının yükselmesinden dolayı 100 bin lira kaybım var” şeklinde konuştu.

 Maliyetlerini kurtaramayacaklarını ve perişan durumda olduklarını ifade eden Akkuş,” Hayvancılık yapanlara hükümetimizden destek istiyoruz. Karkas ettin satış fiyatı 60 lira oldu ama yem de 250 liraya kadar yükseldi. Yemin çuvalına günlük 10 -15 lira zam geliyor. Bende 30 büyükbaş hayvan var, yetiştiremiyorum. Zararımı nasıl çıkartacağım diye gece gündüz kara kara düşünüyorum, şu anda zararla gidiyoruz” İfadelerini kullandı.

‘ÜMİTLERİMİZ KURBAN BAYRAMI’NA KALDI’

Ümitlerimiz Kurban Bayramı’na kaldığını ve destek verilmese üretimi bırakmak zorunda kalacaklarını belirten Akkuş, “ Süte ne kadar zam yapılırsa yapılsın masraflarımız karşında aldığımız zam kaybolup gidiyor. Sadece ben değil tüm besiciler çok zor durumdadır. Bu yem zamlarının bir an önce geçilmelidir” dedi.

Mutalip Mahallesi’nde çiftçilik yapan Mehmet Ali Törü, süt üreticilerin sorunları ile ilgili şu şekilde konuştu; “Devletin süt için belirlediği 4 lira 70 kuruluşluk fiyat, yeme gelen zamlarla bir anda erimiş oldu. Biz bedavaya hayvan bakıyoruz durumuna geldik. Yeme gelen zam oranında süt fiyatlarının yeniden güncellenmesi gerekiyor. Düve desteği gibi destekler bekliyoruz. “

SADECE MUTALİP MAHALLESİ’NDE 150 HAYVAN AZALDI

Toptancı 4 lira 50 kuruştan verirsen alırım dediğini, kendilerinin o fiyattan sütü vermek zorunda kaldıklarını söyleyen Törü,” Büyükşehir Belediyesi’nden de destek bekliyoruz. Mutalip gibi şehir merkezlerine yakın mahallerden süt toplamıyor. Bizlerden de süt alsın bizlere de destek olsun istiyoruz. Bir çuval neredeyse 300 lira olacak” ifadelerini kullandı.

Son 6 aydır her üründe olduğu gibi bir çıkmazın içerisinde olduklarını dile getiren Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Sistem, hata belli, Uygulanması gereken de belli. Üreticinin yetişemiyoruz söylemi çok doğru. Üretici sattığı ürünün karşılığını alamaması bu işin sonunun geldiğini gösteriyor. Acilen yapılması gereken destek değil kalkınma hamlesidir. Biz destek almaktan korkar olduk. Marketler üstüne bindirerek, stok yapmaya geçtiler. Sütün zammı geldiği gün marketlerde fiyatlar 8 liradan 15 liraya çıktı. Bu durum halka kazıktır, üreticiyi enayi yerine koymaktır. ”dedi.

 Üreticinin satmış olduğu yemin hammaddesi arpa, 2,50 liradan satılırken, üreticinin ister yem olarak ister tohumluk olarak almaya gittiğinde yüzde 100 zamla karşılaştığını belirten Buluşan, “Biz belediyelerle bir çalışma yapmamız lazım. Hükümetin burada çok büyük destekler yapması lazım. Faizsiz şekilde kredi desteği sağlanmalı. Yem fiyatlarının önüne geçmenin tek yolu, üreticinin desteklenmesi. Biz mera alanlarını çalıştıralım. Buzağının koyunun kuzunun kendisine destek verilmeli. Belediyeler yem fabrikası yapabilir. Bu da maliyeti düşürebilir. Yoksa gidişatımız hoş değil, herkes üretmekten vazgeçiyor. Elimdeki parayı dolara yatırayım, daha kâra geçerim şeklinde göçük bir zihniyetle devam ediyoruz” şeklinde konuştu.