Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Temsilcisi Belemir Niğdelioğlu, “Erkek şiddeti artık sadece kadınları değil, kadınların ölümüne karşı koyan yakınları da hedef almış durumda. Faillere bu cesareti veren de, yine önleyici olmayan politikalarıyla yetkililerdir” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclis’lerinin Türkiye ve kentteki faaliyetlerini anlatan Niğdelioğlu, “Türkiye’nin nerdeyse bütün illerinde, birçok ilçesinde ve hatta farklı ülkelerde de örgütlenerek büyüyen bir mücadele zemini. Kadınların yaşadıkları tüm sorunların karşısında birleşerek oluşturduğumuz meclislerimizde birçok meseleye dair değerlendirmeler yapıyoruz. Örneğin bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Yoksulluğun Pençesinde, Şiddetin Gölgesinde Yaşamayacağız. Asla Yalnız Yürümeyeceksin!” diyerek birçok ilde eylemdeydik. Ülkenin en önemli gündemi şu an ekonomik kriz. Elbette biz kadınlar için de bu durum fazlasıyla olumsuz sonuçlar doğuruyor. Düşük ücretlere, güvencesiz çalıştırılan, işten çıkarmalarda ilk tercih edilen kadınlar oluyor. Bu nedenle, nasıl ki şiddetin karşısında duruyorsak, boş tencere tavalarımızla krizler yaratan ekonomik gidişatın karşısında da mücadelemizi sürdürüyoruz. Eskişehir’de de 8 Mart’ta meydanlardaydık. Eskişehir özelinde de Lise Kadın Meclisleri, Üniversite Kadın Meclisleri, İşçi Kadın Meclisleri ve LGBTİQ+ Meclisimiz ile birlikte toplumsal cinsiyet eşitliğini var edebilmek amacıyla örgütleniyoruz. Birçok eylem gerçekleştiriyoruz. Ayrıca stantlar açarak, bildirilerimizi dağıtarak tüm kadınları ve LGBTİQ+’ları mücadelemize katılmaya çağırıyoruz. Kadın davalarının takibini yapıyoruz” diye konuştu

ESKİŞEHİR’DEKİ DAVALARI TAKİP EDİYORUZ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Eskişehir Kadın Meclislerinin takip ettiği davalar hakkında bilgi veren Niğdelioğlu, “Sırma Nur Uysal’ıncinsel taciz davası, Ev sahibi tarafından cinsel tacize maruz kalan Sırma’nın ilk duruşması 21 Mart Pazartesi günü saat 11.30’da Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.Evli olduğu kişi tarafından 3. katta bulunan evlerinin camından aşağı atılan Figen’in davasında savcı mütalaa verdi. Sanığın kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılmasını talep etti. 24 Mart günü saat 10.20’de Eskişehir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görülecek. Melisa Yanbul cinsel taciz davası,tanıdığı bir erkek tarafından sosyal medya üzerinden cinsel tacize uğrayan Melisa’nın davası sanık yakalanamadığı için halen sürüyor. Önümüzdeki duruşma 7 Nisan saat 09.15’te Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duygu Şeker öldürmeye teşebbüs davasıdır; Boşandığı erkeğin evine çocuğunu almak için gittiğinde ateşli silahla yaralanan ve engelli kalan Duygu’nun davası Eskişehir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Sonraki duruşma 28 Nisan günü saat 14.30’da” şeklinde konuştu.

‘HİÇBİR KADININ ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEK’

Yıllardır dava takibi yaptıklarını dile getiren Niğdelioğlu,“Örneğin kamuoyunda da bilinen Ayşe Tuba Arslan’ın cinayet davası, Öznur Gülbaş’a yönelik öldürmeye teşebbüs davası gibi. Aslında son dönem Eskişehir davalarında kadınlar lehine kararlar çıktığını söyleyemeyiz. Ayrımcı ceza indirimlerinin yapıldığını ya da gerekçelerde toplumsal cinsiyet ayrımcılığını yansıtan kararları görüyoruz. Bu nedenle davaların takipçisi olmaktan, mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi ve hiçbir kadının asla yalnız yürümeyeceğini buradan bir kez daha ifade etmek isteriz” ifadelerini kullandı.

‘SALLY’İN İLK DURUŞMASI MAYIS’TA’

Kenttin gündeminde uzun zamandır yer alan Sally davası ile ilgi de konuşan Niğdelioğlu, “Süreci takip ediyoruz. 19 yaşındaki Iraklı Sally Al-Abbood’un 2 Eylül 2021’de Eskişehir’de kaybolmasının ardından şüpheli Amjed Mohsin Mohammed yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanmıştı. “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İlk duruşma 13 Mayıs Cuma günü saat 09.30’da görülecek. Davanın biz de takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

‘2021 YILINDA 280 KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ’

2021 yılındaki kadın cinayetleri ve yine kadınların yaşamını yitirdiği şüpheli ölümlere dair bilgi veren Niğdelioğlu, “2021 yılında Türkiye’de 280 kadın cinayeti, 217 ise şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Şüpheli kadın ölümlerinin giderek arttığını görüyoruz. Kadın cinayetlerini artık meşrulaştıramayacağının farkında olan failler, kadın cinayetlerinin üstünü kapatmaya çalışıyor. Şüpheli bırakılan kadın cinayetleriyle ilgili etkin bir soruşturma ve kovuşturma süreci yürütülmüyor” dedi.

‘KADINLARIN YAKINLARI DA ÖLDÜRÜLÜYOR’

2021’de işlenen 280 kadın cinayetinde, öldürülen kadınların 33’ünün daha önceden polis ya da savcılığa şikayette bulunduğu ya da koruma kararı olduğu ortaya çıktığını belirten Niğdelioğlu, “33 kadın yetkililere başvurduğu halde, yetkililerin görevini yerine getirmemesi sonucu erkek şiddetiyle öldürüldü. Peki bu yetkililerden kaçı hakkında işlem başlatıldı, bunu dahi bilmiyoruz. Görevini yerine getirmeyen, 6284’ü uygulamayan kolluk kuvvetleri tespit edilip, gerekli süreçler başlatılmalıdır. Bir diğer önemli sonuç ise, bu sene işlenen 35 kadın cinayetinde, öldürülen kadınların 20’si yakınlarıyla birlikte öldürülmüş, 17 olayda da kadınların yakınları yaralanmıştır. Kadınlar öldürülürken, buna engel olmak isteyen yakınları öldürülüyor, yaralanıyor. Erkek şiddeti artık sadece kadınları değil, kadınların ölümüne karşı koyan yakınları da hedef almış durumda. Faillere bu cesareti veren de, yine önleyici olmayan politikalarıyla yetkililerdir. Kadınları korumayan, failleri cesaretlendirici politikalar yürüten her bir yetkili için de mücadelemiz sürecek” sözlerini kaydetti.

Şiddet uğrayan kadınlar için tavsiyelerde bulunan Niğdelioğlu, “Şiddete maruz bırakılan kadınlar her zaman 02129124243 numaralı başvuru hattımızı arayarak veya 05050041198 no’luWhatsapp hattımıza yazarak bize ulaşabilirler. Hakları hakkında bilgi vermekten, hukuki desteğe; seslerini duyurma noktasında destek olmaktan davalarını takip etmeye kadar birçok konuda başvuru hatlarımızdan destek vermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BİZE HER ZAMAN ULAŞSINLAR’

Kendilerine ulaşan her kadına hakkını arayan bir özne olarak yaklaştıklarının altını çizen Niğdelioğlu, “Şiddete maruz bırakılan kadınlara öncelikle şikayetçi olmak istiyorsa kendilerine en yakın polisjandarma karakoluna veya adliyeye giderek savcılığa başvurabileceklerini anlatıyoruz. Başvurdukları tüm mercilerde ilk olarak kadınların can simidi olan şifremiz niteliğinde olan 6284 sayılı yasadan yararlanmak istediklerini söyleyebilirler. Şikayetlerini sözlü ya da yazılı olarak bildirebilirler. Eğer varsa uğradıkları şiddeti gösteren darp raporu, fotoğraf, video, mesajlaşma ekran görüntüsü, arama, tanıklar gibi delilleri şikayetlerine ek olarak sunabilirler. İfadeleri sırasında barodan avukat desteği talebinde bulunabilirler. Bizlere her zaman ulaşabilirler. Bize ulaştıkları noktada bu süreçlerin takipçisi oluyor, devreye girmemiz gereken bir nokta olduğunda kadınların yanlarında yer alıyoruz. Hiçbir kadının asla yalnız yürümemesi için mücadelemizi sürdürüyoruz.

Ufuk Azbay