Dar ve sabit gelirli ailelerin sofralarına ayda bir konuk olan kırmızı et artık sofralarda iyice görünmez olmaya başladı.

Git gide artan hayat pahalılığı, gıda ürünlerindeki sürekli artış karşısında vatandaş da ne yapacağını şaşırmış durumda.

Kıymanın da 250-300 liralara ulaşması kırmızı et tüketimini durma noktasına getirdi.

TÜSEDAD Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği yönetim kurulu başkanı Sencer Solakoğlu, geçtiğimiz yıl çok söyledi.

Süt hayvanlarının bile kesime gönderilmesi nedeniyle et ve süt fiyatları aldı başını gidiyor.


***


Kırmızı et artık kasap dükkanlarında vitrinlik oldu sabit gelirliler için.

Vatandaş yiyememekten şikayetçi kasap esnafı da satamamaktan.

Öyle ya sürekli artan fiyatlar karşısında esnaflar da tepkilerini dile getiriyorlar.

2023 yılının başından bugüne denk tahmini olarak kırmızı ete 40 ila yüzde 50 arasında bir zam geldiğinin altını çizen esnaflar, “Her gittiğimizde kesim alanına fiyat artıyor. Bu da bize ekstra yansıyor. Biz insanlarla kavga edecek boyuta geldik. Bu sıkıntı oluştu ancak biz de haklıyız. Girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Kullan at dediğimiz malzemelerimiz var. Kağıda, poşete akıl almaz paralar vermeye başladık. Kullandığımız köpük tabaklar, bile kilogramı 150 lira oldu” diyorlar.


***


Ayrıca kasap dükkanları için olmazsa olmazlardan olan elektrik giderinin de çok fazla arttığından yakınıyorlar.

Normal bir kasap dükkanı için, yaklaşık 18 ay önce elektrik parası bin 200, bin 500 arası gelirken son aylarda 5 ile 6 bin lira arasında gelmeye başlamış.

Hani et fiyatları yükselince düşürmek için ithal et getirilir ya, şimdilerde de bu söylenti dolaşıyor.

Kasaplar, ithal etin belki fiyatları biraz düşürebileceğini belirtiyor ama bunun esnaf için hiç de iyi olmayacağını belirterek, “İthal et sonrasında, besicilere, üreticiye verdiği zarar akıl almaz büyür. Üretim tamamıyla durduğu zaman da belki 6 ay, belki 1 sene belirli bir fiyat düşüşü olur ama ondan sonra fiyatlar 2-3 kat olarak bize geri yansır. Üretimdeki insanların maliyetini düşürüp bizlere dönüş olursa o zaman fiyatlar düşer. Şu an gözüken, fiyatlar artamaya devam ediyor. 1 torba yemin 400 lira yükseldiğini, 23,25 kilogram arasında gelen saman balyasının 100 liraya kadar yükseldiği ortamda hayvanın bakımı, veterineri, oradaki insanların vermiş olduğu emeğin karşılığı artmalı ki, onlar da mutlu olsunlar. Yem fiyatları ve girdi maliyetleri yükseldiği sürece biz bu eti ucuza yiyemeyiz. Hayvanlar kalmadı, çok fazla besicimiz kalmadı, köyden buraya göç olmaya başladı. Çünkü üretici kazanamıyor” şeklinde tepkilerini dile getiriyorlar.


***


Bunun yanı sıra çocukların beslenmesi ve gelişmesi için çok önemli olan süt fiyatları da almış başını gidiyor.

Bu da bebeklerin ve çocukların yeterli şekilde beslenememesine neden olur.