Doğal yaşamın korunması ve yaban hayvanı popülasyonunun sağlıklı bir şekilde devam etmesi için her yıl belirli dönemlerde uygulanan av yasakları, Eskişehir’de yeni bir evreye girdi. Merkez Av Komisyonu’nun daha önce Resmi Gazete aracılığıyla duyurduğu kararlar doğrultusunda, 2025 yılının Ağustos ayında başlayan av maratonu 1 Mart 2026 itibarıyla tüm türler için kapandı. Eskişehir’in zengin doğasında yaşayan pek çok canlı türü, şimdi üreme ve dinlenme dönemine geçiş yapıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yasağın başladığı ilk gün itibarıyla denetimlerini sıkılaştırdı.
![]()
Sezonun Kapanış Takvimi ve Türler
Resmi Gazete’de yer alan detaylı takvime göre, av sezonunun en uzun süren dilimi olan su kuşları ve göçmen kuşların avı bugün itibarıyla noktalandı. 18 Ekim 2025’te başlayan yeşilbaş, ördek, sakar meke ve çulluk gibi türlerin avı ile alakarga, karabatak ve saksağan gibi türlerin av dönemi 1 Mart 2026’da eş zamanlı olarak bitti. Daha önce 18 Ocak 2026’da kapanan keklik ve tavşan türleri ile 15 Şubat 2026’da sona eren yaban domuzu avının ardından, bugünkü karar ile birlikte doğada tam bir koruma kalkanı oluşturulmuş oldu.
Denetimler ve Cezai İşlemler
Av sezonunun kapanmasıyla birlikte Eskişehir kırsalında kaçak avcılığa karşı seferberlik ilan edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, jandarma ile koordineli olarak özellikle sulak alanlarda ve ormanlık bölgelerde 7/24 esasına göre devriye gezecek. Yasağa uymayarak usulsüz avlanan şahıslara, hem 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca idari para cezası kesilecek hem de vurdukları her bir hayvan için yüksek miktarda tazminat bedeli tahakkuk ettirilecek. Yetkililer, vatandaşları kaçak avcılık faaliyetlerini ihbar etmeleri konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Yaban Hayatının Geleceği İçin Kritik Dönem
Yasağın Mart ayında başlaması tesadüf değil. İlkbahar ayları, yaban hayvanlarının eşleşme ve kuluçka dönemlerine denk geliyor. Bu süreçte doğanın sessizliğe bürünmesi, nesli tehlike altında olan veya popülasyonu azalan türlerin kendilerini toparlaması için hayati önem taşıyor. Eskişehir’in biyoçeşitliliğini korumak adına avcıların bu tarihlere hassasiyetle uyması, bir sonraki sezonun daha verimli geçmesi için de bir gereklilik olarak görülüyor.
📊 2025-2026 Av Sezonu Kapanış Tablosu
| Av Türü | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi | Durum |
| Bıldırcın ve Üveyik | 23 Ağustos 2025 | 1 Mart 2026 | KAPANDI |
| Keklik Türleri | 25 Ekim 2025 | 18 Ocak 2026 | KAPANDI |
| Su ve Göçmen Kuşlar | 18 Ekim 2025 | 1 Mart 2026 | KAPANDI |
| Yaban Tavşanı ve Tilki | 25 Ekim 2025 | 18 Ocak 2026 | KAPANDI |
| Yaban Domuzu ve Çakal | 23 Ağustos 2025 | 15 Şubat 2026 | KAPANDI |


